«Ο Έλληνας πρωθυπουργός λύνει προβλήματα που δημιούργησαν οι συντηρητικοί»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός -σε ότι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και όχι στις απαραίτητες αλλαγές- είναι υποχρεωμένος να ασκεί πολιτική που υπαγορεύουν συντηρητικές δυνάμεις, ενώ λύνει προβλήματα που δημιούργησαν οι συντηρητικοί, είπε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας με δημοσιογράφους σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική. Ο κ. Σουλτς
βρίσκεται στην Αθήνα για την τριήμερη συνεδρίαση, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στην σύνοδο θα απευθυνθεί με ομιλία του, αύριο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ευρώπη δεν κινείται σε σωστή κατεύθυνση και επέκρινε την πολιτική των συντηρητικών δυνάμεων, όπως είπε, καθώς οι 21 από τις 27 κυβερνήσεις είναι συντηρητικές.

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι σοβαρό επίτευγμα, είπε ο κ. Σουλτς, επικρίνοντας τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, τις μεγάλες τράπεζες και τους κερδοσκοπικούς οίκους ως δημιουργούς της κρίσης από την οποία, όπως ανέφερε, επωφελούνται οι ίδιοι και τόνισε ότι έχουν ευθύνη να στηρίξουν πολιτικές συνοχής στην ΕΕ.

Δεν είναι δυνατόν μεγάλες τράπεζες να δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να ζητούν από χώρες με προβλήματα επιτόκια που φθάνουν σε ύψος 10%, είπε ο κ. Σούλτς, ενώ επανερχόμενος στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είπε χαρακτηριστικά ότι "όταν στο θέμα αυτό αντιδρούν οι βρετανικές τράπεζες του Σίτι και ο κ. Κάμερον, τότε σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο".

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται την φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα, ενώ ανέφερε ότι "οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν περιθώρια για να τους γίνουν και άλλες περικοπές".

"Τη στιγμή που η κρίση ήταν στο χειρότερο σημείο της, οι 3 μεγαλύτερες τράπεζες της Αγγλίας έδιναν μπόνους 22 εκ. ευρώ, αποδεικνύοντας την ευρωστία τους", είπε ο κ. Σούλτς, προσθέτοντας ότι "η Ευρώπη δεν είναι φτωχή, κι αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει φορολόγηση επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε εθνικό επίπεδο, τότε πρέπει να υπάρξει αυτός ο φόρος σε "υπερεθνικό" επίπεδο".

Σε ότι αφορά την επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου την χαρακτήρισε ως "πρώτο βήμα, αλλά όχι επαρκές", προσθέτοντας στη συνέχεια ότι "χωρίς δίκαιες αποφάσεις και ύπαρξη ικανού χρόνου τα προβλήματα δεν λύνονται", ενώ αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου ζήτησε την στήριξή του και είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου αποτέλεσαν ένα βήμα προόδου για τον έλληνα πρωθυπουργό.

Αναπτύσσοντας τις απόψεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Σουλτς είπε ότι δεν γίνεται να προχωράμε μόνο με περικοπές, αλλά απαιτείται ανάπτυξη καθ
Keywords
Τυχαία Θέματα