"Η απόφαση σοκάρει"

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε βάρος των στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, η ποινή που τους επιβλήθηκε και κυρίως η θέση περί κοινής εγκληματικής επιχείρησης, αποτελεί σοβαρή νομική πράξη, η οποία σοκάρει.

Ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πολλοί πολίτες απογοητεύτηκαν και δυσκολεύθηκαν να αποδεχθούν την ετυμηγορία.

Όποια και αν είναι η καταδικαστική
απόφαση, δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του Πατριωτικού Πολέμου και όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Γιοσίποβιτς ανέφερε ότι στην Κροατία είναι γνωστό ότι απ΄ όλες τις πλευρές διαπράχθηκαν εγκλήματα στον Πατριωτικό Πόλεμο και πρόσθεσε ότι γι' αυτά, ανεξάρτητα από το ποιος τα διέπραξε, διεξάγονται δίκες στα τοπικά δικαστήρια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κροατία σέβεται τη διεθνή έννομη τάξη και ότι αναμένει, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, πολλές από τις θέσεις που διατυπώνονται στην απόφαση του δικαστηρίου να εξεταστούν ενδελεχώς και να καταρριφθούν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη του Κροάτη απόστρατου στρατηγού, Άντε Γκοτόβινα, χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου «επαίσχυντη», τονίζοντας ότι ελήφθη χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

«Πρόκειται για διαστρέβλωση της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», ανέφερε ο κ. Γκράνιτς, σημειώνοντας η κροατική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Κροατίας, καθώς και όλοι όσοι μπορούν να συμβάλουν, πρέπει να βοηθήσουν τους στρατηγούς Γκοτόβινα και Μάρκατς στη δίκη στο εφετείο ώστε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

Ο κ. Γκράνιτς χαιρέτισε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το στρατηγό Ίβαν Τσέρμακ, επειδή όπως τόνισε, είναι σίγουρο ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα