«Αναγκαίο και καλοδεχούμενο» το πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή

"Αναγκαίο και καλοδεχούμενο" χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκε σήμερα - αρκεί, προσθέτει, να μην αποδειχθεί ανεφάρμοστο ως προς τα μέτρα που προβλέπει και ανεδαφικό ως προς τους στόχους που θέτει. "Η πρόκληση για την επιτυχία του είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή των περίπου 70 δράσεων που περιέχει, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη κατά καιρούς εξαγγελθεί", αναφέρει ο ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος τονίζει μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο
αντικατοπτρίζει τη βούληση της Πολιτείας να αποκαταστήσει τη φορολογική ισορροπία "σε μία χώρα όπου ο ένας στους δύο πολίτες δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος". Αναφέρει ωστόσο ότι για να αποκατασταθεί πραγματική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τον φορολογούμενο πολίτη, το κράτος οφείλει να δώσει πρώτο το καλό παράδειγμα:

- "Επιδεικνύοντας συνέπεια και αξιοπιστία στις δικές του υποχρεώσεις και οφειλές - δεν μπορεί να προβλέπει αυστηρότατες ποινές για πολίτες που είναι ασυνεπείς επειδή το ίδιο το κράτος τους χρωστά".

- "Καταρτίζοντας ένα άμεσα εφαρμόσιμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περαιτέρω περιορισμού των δαπανών του δημοσίου -όπου το "πάρτι" της ασύδοτης σπατάλης συνεχίζεται ουσιαστικά αμείωτο. Το φοροκυνηγητό και οι έκτακτες εισφορές δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμο αντίβαρο στην απροθυμία του κράτους να μειώσει τις δαπάνες του".

Εξάλλου, καταλήγει ο ΣΕΒ, η αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου θα αποκτήσει ισχυρότερο ηθικό έρεισμα μόνο αν συνοδευτεί, το συντομότερο δυνατό, από μία χειροπιαστή προοπτική μείωσης φορολογικών συντελεστών -κάτι που θα δώσει σε όλους τους πολίτες κίνητρο για φορολογική συνέπεια και επιχειρηματική δράση.
Keywords
Τυχαία Θέματα