"Αλλαγή καθεστώτος" στην Ερυθραία

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις ανταρτικές οργανώσεις που πολεμούν στην Ερυθραία προκειμένου να ανατραπεί ο πρόεδρος Ησαΐας Αφεβέρκι και το καθεστώς του. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών γίνονταν με τη χρήση σκληρών τόνων ρητορικής, αμέσως μετά από την τριετία 1998-2000, όταν διεξήχθη πόλεμος, για να χαραχθεί η μεθόριος, με αποτέλεσμα περίπου 80 χιλιάδες άνθρωποι να σκοτωθούν.

Πρόσφατα, όμως, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι απέφευγε να κάνει δηλώσεις "εμπρηστικές", που θα αναζωπύρωναν την ένοπλη σύγκρουση.

Όμως φέτος
τον Μάρτιο, η Αντίς Αμπέμπα κατέστησε σαφές ότι "θα λάβει τα αναγκαία μέτρα" σε βάρος του βόρειου γείτονα, θεωρώντας τον υπεύθυνο γιά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αιθιοπία καθ' όλον τον μήνα Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αιθιοπίας Χαϊλέμαριάμ Ντεζάλεν κατηγόρησε πλέον την κυβέρνηση της Ερυθραίας, ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Αιθιοπία, ανατρέποντας τελικά την κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα.

Όπως τόνισε προ ημερών ο Ντεζάλεν: "τώρα, το ίδιο ακριβώς θέλουμε κι εμείς, να ανατραπεί η κυβέρνηση στην Ασμάρα", προκειμένου δε να πετύχουμε τον στόχο μας "δεν θα εισβάλλουμε, αλλά θα στηρίξουμε το τμήμα του λαού της Ερυθραίας, και τις οργανώσεις εκεί, που θέλουν αλλαγή καθεστώτος". Δεν υπεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, πώς θα δοθεί αυτή η υποστήριξη και σε ποια έκταση θα είναι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη περίπου 1.600 πρόσφυγες από την Ερυθραία συγκεντρώθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα ζητώντας "δημοκρατικές εξελίξεις" στην πατρίδα τους.


Τα προγενέστερα
Μέχρι και το ξεκίνημα του 1991, η Ερυθραία ανήκε στην Αιθιοπία. Τη χρονιά όμως εκείνη ο Ησαΐας Αφεβέρκι ηγήθηκε της τελικής προσπάθειας γιά την ανεξαρτητοποίηση της Ερυθραίας, γιά την οποία γινόταν πάντως αγώνας τα τελευταία περίπου 30 έτη.

Πολύ παλαιότερα, Αφεβέρκι και Ζενάουϊ πολεμούσαν, ενωμένοι, τον αυτοαποκαλούμενο μαρξιστή δικτάτορα της Αιθιοπίας, Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ.

Φυσικά, την εποχή του τριετούς πολέμου γιά την κοινή μεθόριο, κατέστησαν αντίπαλοι.

Η ανεξάρτητη Ερυθραία διαπνέεται από βαθύ μυστικισμό και έχει παγωμένες σχέσεις με τη Δύση, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή η ηγεσία τις κρίνει ότι η Ουάσινγκτον συμπαρατάχθηκε με την Αντίς Αμπέμπα στον πόλεμο γιά τη μεθόριο.

Ακόμα και σήμερα, η μεθόριος αυτή είναι αντικείμενο περαιτέρω αμφισβήτησης, με την Αιθιοπία να επιζητεί μία δεσμευτικού χαρακτήρα απόφαση διεθνούς διαιτητικού οργάνου, την οποία να μπορεί να την διαπραγματευτεί. Όμως, κάτι τέτοιο αποκλείεται με σθεναρότατο τρόπο από την Ασμάρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα