Ζώδια και Περιοχές στην Αρχαία Ελλάδα

13:06 23/11/2011 - Πηγή: 24wro
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν βρει, γεωδαιτικά, τόπους-πόλεις που αντιστοιχούσαν σε ζώδια...
Οι γεωδαιτικοί χάρτες ορίζουν την διάκριση της Γης σε καθορισμένες και σταθερές Ζωδιακές Ζώνες. Στην σύγχρονη εποχή αυτή η διάκριση γίνεται με αφετηρία τον 1ο Μεσημβρινό του Γκρήνουιτς, ο οποίος ορίζει αξιωματικά ένα Μεσουράνημα στην μηδενική μοίρα του Κριού (η τιμή αυξάνει προς ανατολάς και το αντίστοιχο Μεσουράνημα για την Αθήνα
είναι οι 23 και 43΄ του Κριού).
Οι πρώτοι εισηγητές αυτής της αστρολογικής γεωδαισίας ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι είχαν έντονη γνώση της αστρολογικής επιρροής επάνω στον χώρο και στον χρόνο. Ενδεχομένως με πολύ πιο πλούσιες γνώσεις από ότι εμείς μερικές χιλιάδες χρόνια μετά. Έτσι, είχαν βρει γεωδαιτικά τόπους-πόλεις που αντιστοιχούσαν σε ζώδια. Και με επίκεντρο τους Δελφούς (ας μην ξεχνάμε τον ονόμαζαν και ως ομφαλός του κόσμου) ίδρυσαν ή χαρακτήρισαν πόλεις με βάση αυτήν την αστρολογική επιρροή. Η ζωδιακή διάταξη ήταν κυκλική και αριστερόστροφη.

ΚΡΙΟΣ: Η Κεφαλληνία αντιστοιχεί στο ζώδιο του Κριού. Ισχυρό μυκηναϊκό και πελασγικό κέντρο. Η πόλη της Κάρνη έχει, βάσει πολλών μαρτυριών, πολλά ευρήματα νομισμάτων με έναν Κάρνειο (Κριό).

ΤΑΥΡΟΣ: Στο ζώδιο του Ταύρου ήταν γεωθετημένη η περιοχή της Ηλείας και ιδίως η περιοχή της Κυλλήνης. Η Ταυροκεντρική λατρεία της Ήρας που συμβολιζόταν με τον ταύρο ήταν χαρακτηριστική. Εξ ου και η Βοώπις Ήρα όπου ήταν η πιο διαδεδομένη λατρεία στην περιοχή της Ολύμπιας. Πολλά νομίσματα των κλασσικών ετών της περιοχής της Ηλείας φέρουν την κεφαλή της Ήρας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τρία ιερά της θεάς (Ολυμπία, Αργος και Σάμος) είναι κτισμένα στον ίδιο παράλληλο.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Η Σπαρτή ανήκε στους Δίδυμους, ελέω των Διόσκουρων, υιών του Λακεδαίμονα Βασιλιά Τυνδάρεω. Η αποστολή των Διόσκουρων (Κάστορα & Πολυδεύκη) ήταν να απελευθερώσουν την ξαδέρφη τους Ελένη από την Αθήνα και έρχεται εδώ να τονίσει την αντιπαράθεση των Διδύμων (Σπάρτη) και της Παρθένου (Αθήνας) (έχουμε όψη τετραγώνου με βάση την κλασική αστρολογία).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Το ζώδιο του Καρκίνου γεωδαιτικά σχετίζεται με την περιοχή του Γυθείου αλλά και του νησιού των Κυθήρων. Κυβερνήτης του ζωδίου είναι η Σελήνη που οι αρχαίοι την συνέδεαν με την Ελένη. Η Σελήνη (Ελένη κατά τους Πυθαγόρειους) στην Παρθένο (γεωδαιτικά δηλαδή στην Αθήνα) δίνει την ικανότητα της Φιλοσοφίας, της μετρημένης σκέψης αλλά και της στρατηγικής. Άλλωστε και η επιβίβαση της Ελένης (Σελήνης) έγινε από την περιοχή του Γυθείου μια περιοχή όπου ανήκει στο ζώδιο του Καρκίνου. Ακόμα και σήμερα η περιοχή του Γυθείου (σημερινή Μάνη) είναι περιοχή έντονα μητριαρχική και με έντονα στοιχεία φιλοπατρίας (Καρκίνος = μάνα, πατρίδα).

ΛΕΩΝ: Το ζώδιο σχετίζεται με την περιοχή της Αργολίδας και δη της Ερμιόνης, υποδηλώνοντας μάλιστα μια ενότητα ανάμεσα στις Μυκήνες, την Κρήτη και την Αίγυπτο (ο άξονας αυτός ως προέκταση περνά πάνω από το όρος Ίδη της Κρήτης και την Αίγυπτο). Η περιοχή ήταν υπό την προστασία της Ήρας όπου σύμβολο
Keywords
Τυχαία Θέματα