Βολές κατά του αναποφάσιστου και αδύναμου Μπ.Ομπάμα εκτοξεύει το Spiegel

15:55 9/8/2011 - Πηγή: 24wro
Βολές κατά του Μπαράκ Ομπάμα εκτοξεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel…
αμφισβητώντας την ικανότητά του να δώσει αποφασιστικές λύσεις στην κρίσιμη, για την παγκόσμια οικονομία, συγκυρία. Κατά τους Γερμανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αναποφάσιστος και μοιάζει «περιέργως να τελεί σε παραλυσία».


Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα λόγια του πολιτικού επιστήμονα Ρίτσαρντ Νόισταντ, ο οποίος κάποτε είχε παρατηρήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να είναι ο
ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη, όμως, η ισχύς του πηγάζει από έναν βασικό παράγοντα: τη δύναμη της πειθούς.


«Για αυτό άλλωστε, χρησιμοποιούν την TV για να απευθυνθούν στους πολίτες. Πολλοί μάλιστα αποκαλούν αυτό το βήμα ως τον 'προεδρικό άμβωνα'».


Όμως το διάγγελμά του προέδρου, λέει το περιοδικό, δεν έπεισε κανέναν. Ακόμα και την ώρα που μιλούσε ο Dow Jones έπεφτε κάτω από τις 11.000 μονάδες για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες.


Το βασικότερο ερώτημα που θέτει τελικά το περιοδικό είναι αν οι ίδιοι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται τον πρόεδρό τους. Έχει χρόνο να κάνει όλα όσα υπόσχεται να κάνει;


Το άρθρο φιλοξενεί την άποψη της αρθρογράφου Ντάνα Μίλμπανκ από την Washington Post. «O ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη μοιάζει περιέργως αδύναμος και αναποφάσιστος, καθώς άλλες ισχυρότερες δυνάμεις κατεδαφίζουν την προεδρία του και τη χώρα».


Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενούνται και άλλες εξίσου καυστικές απόψεις για το κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να ηγούνται του πλανήτη: «Οι φίλοι του Ομπάμα στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι οι αντίπαλοί του προκάλεσαν το πρόβλημα με την κρίση χρέους. Το θέμα όμως είναι κατά πόσον εκείνος μπορεί να ξαναπάρει την πρωτοβουλία» γράφει ένας άλλος αρθρογράφος.


Δεν λείπουν μάλιστα και οι αναφορές σε δηκτικά σχόλια άλλων ηγετών, όπως του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι «οι Αμερικανοί ζουν σαν παράσιτα εις βάρος της παγκόσμιας οικονομίας».


Πολλοί αναρωτιούνται τι απέγινε η λάμψη και η ηγεσία του, ενώ οι φωνές για μεγαλύτερη πυγμή έρχονται από όλες τις πλευρές.


«Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν βλέπουν έναν δυναμικό ηγέτη ικανό να αντισταθεί στις απαιτήσεις τους» είχε πει στο Spiegel o «θρυλικός» Τζέσε Τζάκσον.


Η αδυναμία μπορεί να κοστίσει στον Ομπάμα τις επόμενες εκλογές, παρατηρεί το Spiegel. «Δεν είναι όμως μόνο πρόβλημα του Αμερικανού προέδρου ή της Αμερικής. Η αδυναμία του είναι πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία» καταλήγει.
Keywords
Τυχαία Θέματα