Τα επτά λεπτά του τρόμου που περιμένει πως και πως η Nasa

12:47 29/7/2012 - Πηγή: 24wro
Δύο εβδομάδες απομένουν για την προσγείωση της ερευνητικής αποστολής της Nasa στον...
κρατήρα Γκέιλ του Άρη και στην διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ κορυφώνεται η αγωνία.

Στις 06:31 το πρωί της 6ης Αυγούστου το ειδικά εξοπλισμένο όχημα που οναμάζεται Ρόβερ θα προσγειωθεί στον Κόκκινο Πλανήτη και λίγη ώρα μετά θα ξεκινήσει τις βόλτες του σε μία προσπάθεια να συλλέξει και να αποστείλει όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται με πιο σημαντικό εκείνο της πιθανότητας να υπάρχει
κάποια μορφή ζωής.

Για να γίνει με ασφάλεια η προσγείωση έχειε επινοηθεί ένας τρόπος που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας και έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες της Nasa ως ''Eπτά λεπτά του τρόμου''.

Το διαστημικό σκάφος Curiosity θα προσκρούσει στο ανώτερο σημείο της ατμόσφαιρας του Άρη με ταχύτητα 7.000 χιλιομέτρων την ώρα, στη συνέχεια θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό ταχύτητα και θα αρχίσει να κάνει ζικ ζακ στο αέρα. Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πριν προσγειωθεί θα έχει ταχύτητα 700 χιλιομέτρων και εκείνη τη στιγμή θα ανοίξει ένα τεράστιο αλεξίπτωτο που θα ανακόψει ακόμη περισσότερο την ταχύτητα και θα κάνει ομαλή την πτώση σε συνδυασμό με την λειτουργία μιας τουρμπίνας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του διαστημικού σκάφους. Εκείνη τη στιγμή θα ανοίξει το κάτω μέρος και θα βγει το όχημα που με συρματόσχοινα θα πέσει με ασφάλεια στο έδαφος.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει επτά λεπτά και θα όσοι εμπλέκονται με την αποστολή θα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να έρθει το σήμα, που έχει καθυστέρηση 14 λεπτών, πως όλα πήγαν καλά.

Tο όχημα της Nasa είναι εξοπλισμένο με συλλέκτες χώματος και πετρών, διαθέτει κάμερες και ένα λέιζερ με το οποίο μπορεί να διαλύει τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του.

blog.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα