Σαν Σήμερα 1 Μαΐου

09:03 1/5/2012 - Πηγή: 24wro
305: Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από Ρωμαίοι Αυτοκράτορες...
431: Οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλουν στην Αττική, σημαίνοντας την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

1786: Πρεμιέρα της όπερας του Μότσαρτ Οι γάμοι του Φίγκαρο στη Βιέννη. Ένας ύμνος στον έρωτα και ταυτόχρονα μια καυστική κοινωνική σάτιρα είναι το αριστούργημα του Μότσαρτ. «Γάμοι του Φίγκαρο» είναι η δεύτερη όπερα που συνέθεσε ο Μότσαρτ αφότου εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

1886: Πραγματοποιείται γενικά απεργία
στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας. Από τότε η πρώτη του Μάη θεωρείται μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών, αποκαλείται σαν Εργατική Πρωτομαγιά και γιορτάζεται σε όλο τον Κόσμο όπως και στην Πατρίδα μας.

1893: Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο Γκρόβερ Κλήβελαντ, ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ, φωταγώγησε τη πόλη του Σικάγου με λάμπες που λειτουργούσαν με εναλλασσόμενο ρεύμα.

1924: Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».

1930: Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του.

1931: Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για Το Κτήριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας, δηλαδή της Νέας Υόρκης. Είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εμπάιαρ Στέιτ ξανάγινε και παραμένει ως σήμερα το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Αρ Ντεκό.

1939: Ο Μπάτμαν κάνει το ντεμπούτο του, στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics.

1941: Πρεμιέρα της ταινίας του Όρσον Ουέλς Πολίτης Κέιν στη Νέα Υόρκη. Η ταινία «Πολίτης Κέιν», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και σήμερα θεωρείται από πολλούς η κορυφαία ταινία της 7ης τέχνης.

1944: Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν 200 Έλληνες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τη ματωμένη πρωτομαγιά, όπως έχει μείνει γνωστή η 1 Μαΐου 1944, οι Γερμανοί ανέβαζαν καθημερινά καμιόνια με πατριώτες, για να τους εκτελέσουν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τα στενά της Καισαριανής, βάφονταν με αίμα. Η μανία του κατακτητή ήταν τόσο μεγάλη που ποτέ του δεν έδειχνε έλεος, ακόμα και όταν επρόκειτο για ανυπεράσπιστο κόσμο. Οι αγώνες εναντίον των κατακτητών συνεχίζονταν. Το αίμα που χυνόταν από τις εκτελέσεις στην Καισαριανή αποτελούσε πηγή ηρωισμού και κάλε
Keywords
Τυχαία Θέματα