Πρωτομαγιά 1994: Όταν ο χρόνος, σταμάτησε στην Ίμολα…

11:25 1/5/2011 - Πηγή: 24wro
Έζησε τη ζωή του με ένταση που θα ζήλευε ο καθένας.

Κατάφερε να γίνει σε χρόνο ρεκόρ ο καλύτερος. Να προκαλέσει το θαυμασμό φίλων και αντιπάλων. Και όταν τελικά συνειδητοποίησε και ο ίδιος, πως ήταν πιο …γρήγορος και από τη σκιά του, τότε έφτασε το τέλος…

Όχι. Δε μιλάμε για τον Luky Luke. Ο λόγος, για τον μεγαλύτερο πιλότο στην ιστορία της Formula 1, τον μυθικό πλέον, Ayrton Senna, ο οποίος την Πρωτομαγιά
του 1994, έδωσε τη ζωή του για αυτό που πιστά υπηρετούσε τόσα χρόνια. Την ταχύτητα!



Πολλοί λένε πως βιάστηκε να φύγει. Ίσως να είναι και έτσι, αφού το σήμα κατατεθέν του βραζιλιάνου, ήταν ανέκαθεν το πάθος του για την πρωτιά. Έτσι, εκείνη την Πρωτομαγιά, στην πίστα της Ίμολα ο Senna αποφάσισε να παλέψει κι ας είχε δει τα «κακά» σημάδια τις προηγούμενες δύο ημέρες. Αρχικά ήταν ο τραυματισμός του Barrichello, έπειτα ο θάνατος του Razenberger την επόμενη μέρα.

Ήταν ίσως από τις στιγμές που ο μυθικός πλέον Senna, ένιωσε το φόβο. Μετά το θάνατο του Razenberger, ο 34χρονος Senna ηγείται των υπόλοιπων οδηγών και έπειτα από παρότρυνσή του, συστήνεται η Grand Prix Driver’s Association, η οποία έχει σαν μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια των οδηγών της F1.

Κι όμως, παρά τις παροτρύνσεις δικών του ανθρώπων να μην τρέξει σε εκείνο τον αγώνα, ο «φλογισμένος» μαχητής πήρε τη θέση του στην pole position, για να ξεκινήσει μια κούρσα που θα περνούσε έπειτα από 7 γύρους στην ιστορία, ως το πιο καταραμένο Gp στην ιστορία του Formula 1.



Ο Senna καταδιωκόμενος από τον νεαρό τότε, Μίκαελ Σουμάχερ, έμπαινε με 217klm στη στροφή Ταμπουρέλο. Ο Βραζιλιάνος χάνει τον έλεγχο του μονοθέσιου, αυτό προσκρούει στον τοίχο και αυτόματα εκατομμύρια τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και όσοι βρίσκονταν στην πίστα, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν τον Senna από το διαλυμένο μονοθέσιο της Williams.
Όταν τελικά αυτό γίνεται, ο Σένα είναι ήδη νεκρός. Ένα ελικόπτερο τον μεταφέρει σε νοσοκομείο της Μπολόνια, ωστόσο εκεί απλά διαπιστώνεται ο θάνατός του… Ο άνθρωπος με το μελαγχολικό βλέμμα, την μεγάλη πίστη και την απόλυτη αυτοπεποίθηση, δεν ήταν πια μαζί μας…





Πένθος σε όλο τον κόσμο

Οι λάτρεις του σπορ, σε ολόκληρη την υφήλιο χάνουν τον άνθρωπο που μετέτρεψε την οδήγηση σε επιστήμη. Στη Βραζιλία, κηρύσσεται 3ήμερο πένθος.

Εκατομμύρια απλού κόσμου βρίσκονται στο «τελευταίο αντίο» του αξεπέραστου Senna. Σπαραγμός είναι η μόνη λέξη που μπορεί κάποιος να σκεφτεί, αντικρίζοντας ένα ολόκληρο έθνος να κλαίει το χαμό ενός ανθρώπου που ύψωσε το ηθικό της χώρας στα ύψη…



Οι θεωρίες για το τι φταίει, είναι πολλές. Άλλο λένε πως έφταιγε η κακή κατασκευή του τιμονιού, άλλοι πως πριν την μοιραία στροφή το μονοθέσιο πάτησε ένα εξάρτημα το οποίο το μπλόκαρε.
Στις δίκες δεν αποδεικνύεται τίποτα από όλα αυτά…

Δ
Keywords
Τυχαία Θέματα