Προς κοινές απεργίες ταξί-μέσων μαζικής μεταφοράς

09:40 3/9/2011 - Πηγή: 24wro
Τον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν παράλληλες απεργίες στα ταξί και στις αστικές συγκοινωνίες...
με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις λειτουργίες της πρωτεύουσας, αντιμετωπίζει πλέον το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές ετοιμάζονται εκ νέου για απεργιακές
κινητοποιήσεις, εν όψει της διαμόρφωσης του καινούριου οργανογράμματος των εταιριών και της διαπραγμάτευσης για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, κατ' εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ταξί ετοιμάζονται να ξαναπιάσουν το νήμα των κινητοποιήσεων που άφησαν πίσω τους στις 5 Αυγούστου, καθώς λήγει την Δευτέρα το τελεσίγραφο που έθεσαν στον υπουργό Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούση, προκειμένου να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί.

Μάλιστα, από το μεσημέρι της Παρασκευής διακινούνται ακραία σενάρια όπως το ότι οι αυτοκινητιστές των ταξί «πλευρίζουν» τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κοινή δράση.

Έτσι, ο υπουργός Υποδομών, καθώς και ο νέος γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Αρ. Μπουρδάρας ετοιμάζονται να διαχειριστούν μία κατάσταση που η Αθήνα δεν έχει βιώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο κ. Ραγκούσης παρέλαβε την «τροϊκανή» βόμβα των αστικών συγκοινωνιών από τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημ. Ρέππα κι επέλεξε, την ίδια στιγμή, να αφαιρ΄σει την «περόνη» από την χειροβομβίδα των ταξί, θεωρώντας ότι διαθέτει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστεί δύο παράλληλες κρίσεις στους δρόμους.

Εκτροχιάστηκε το business plan
Το υπουργείο Υποδομών έδωσε εντολή για αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου των αστικών συγκοινωνιών, που είχε εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ, καθώς εκτροχιάστηκε από τους στόχους του.

Το business plan του ΟΑΣΑ διαμορφώθηκε από την Grant Thornton, η οποία είχε προτείνει στην κυβέρνηση αρκετά εναλλακτικά σενάρια για τις δημόσιες μεταφορές. Επελέγη τότε το πλέον "light", που προέβλεπε ένα «μπουκέτο» μέτρων με ενοποίηση των εταιριών, οικονομίες κλίμακος, εναρμονισμό των μισθολογικών δαπανών, αύξηση των κομίστρων και άλλα μέτρα. Το σχέδιο αποτέλεσε, μάλιστα, τη βάση του νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ωστόσο, η αύξηση του εισιτηρίου λίγο συνέβαλε στην άνοδο των εσόδων των εταιριών, η οποία ήταν απογοητευτικά δυσανάλογη, καθώς «βρήκε» στη διαχρονική οροφή των μηνιαίων εσόδων της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συμμάζεμα έγινε κυρίως στα έξοδα, μέσα από οριζόντιες περικοπές μισθολογικών απολαβων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Α' πεντάμηνο του έτους τα έξοδα ήταν στα αναμενόμενα επίπεδα, καθώς είχαν φτάσει τα 272 εκατ. ευρώ, με ετήσιο στόχο τα 536 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα τα έσοδα κυμαίνονταν στα 132 εκατ. ευρώ με ετήσιο στόχο τα 381 εκατ. ευρώ, απόκλιση που προκάλεσε πλήρη εκτροχιασμό. Έτσι, αντί ελλείματος 155 εκατ. ευρ
Keywords
Τυχαία Θέματα