Παπανδρέου: Θα πάρω αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω

14:26 20/7/2011 - Πηγή: 24wro
Αποφασισμένος για όλα ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν δεν γίνουν αυτά που ζητάει απειλεί πως θα ...
γυρίσει πίσω το συντομότερο δυνατό.

Με τέσσερις κόκκινες γραμμές μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου για συναντήσεις της τελευταίας στιγμής
με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία. Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που μεταφέρει στις αποσκευές του ο Γιώργος Παπανδρέου επικυρώθηκαν από ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για:

1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
2. Τη βιωσιμότητα του χρέους.
3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Τις τέσσερις κόκκινες γραμμές μετέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε μαζί τους, με ζητούμενο και πάλι την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση έστω και την τελευταία στιγμή ενός εθνικού μετώπου.

Αν και δεν έγιναν γνωστές πληροφορίες από επίσημες πηγές, φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από το Γιώργο Παπανδρέου να μην αποδεχτεί την επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που πάντως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή αρνήθηκε να διαψεύσει μια φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη μετά την τηλεφωνική συνομιλία με το Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε στο Γιώργο Καρατζαφέρη ότι «αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω», υπονοώντας ότι θα αποχωρήσει από τις εργασίες της συνόδου.

Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που μετείχε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξει απόφαση που να μας συμφέρει, θα πούμε όχι». Και πρόσθεσε «ένα είναι βέβαιο, δεν πάμε με κατεβασμένα χέρια». Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που αποτυπώνει το διαφαινόμενο αδιέξοδο των Βρυξελλών, ότι «ακόμη και η χειρότερη λύση είναι λύση».

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι υπουργοί εισέπραξαν την έντονη ανησυχία του Γιώργου Παπανδρέου για το αποτέλεσμα της συνόδου της Ε.Ε., ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά τη διεξοδική ενημέρωση των μετεχόντων στη σύσκεψη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η εντύπωση που αποκόμισαν αρκετοί υπουργοί ήταν πως ο Γιώργος Παπνδρέου δεν έχει σαφείς ενδείξεις για την επίτευξη μιας οριστικής λύσης, αλλά αντίθετα όλη η διαδικασία που εξελίσσεται παρασκηνιακά και θυμίζει έντονα μπρα – ντε – φερ φαίνεται να οδηγεί απλώς σε ένα «ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές».
Keywords
Τυχαία Θέματα