Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων η 1η Νοεμβρίου

11:23 1/11/2012 - Πηγή: 24wro
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με τον...
Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) . Μέχρι σήμερα, 67 δότες οργάνων έχουν συμβάλλει στην μεταμόσχευση 174 ληπτών, οι οποίοι περίμεναν στις λίστες αναμονής λήψεως οργάνων του ΕΟΜ.

Επιπλέον , ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των συνανθρώπων μας οι οποίοι εγγράφονται στο μητρώο δωρητών οργάνων και αποκτούν κάρτα δωρητή, αποδεικνύοντας ότι η ιδέα της δωρεάς οργάνων έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση στην σκέψη του κόσμου, αναδεικνύοντας το μεγαλείο
της προσφοράς και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων , από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» , υπενθυμίζοντας στους πολίτες την σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν ανοιχτά και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα, σημειώνει ο ΕΟΜ, προσθέτοντας ότι η δωρεάν οργάνων αποτελεί και ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν πληροφορίες και στοιχεία , που θα τους βοηθήσουν στην απόφασή τους αυτή. Μάλιστα, σημειώνει, οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί σε κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες στην θέση του δότη. Επομένως , το θέμα της Δωρεάς Οργάνων, είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούμε και αντίστροφα και να γίνει συνείδηση .

Με αφορμή τον εορτασμό της «Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων», ο ΕΟΜ θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με θέμα : «Οι μικροί ήρωες της μεταμόσχευσης».

Η φετινή εκδήλωση έχει ως κεντρικό θέμα το παιδί, - το παιδί ως λήπτης, το παιδί ως δότης- ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις από μεταμοσχευμένα παιδιά σε οικογένειες μικρών δοτών καθώς και σε επαγγελματίες υγείας , οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτέλεση της σωτήριας γέφυρας ζωής για τα παιδιά.
«Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας, στον οποίο η χώρα μας υστερεί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Αναστάσιος Χατζής και προσθέτει: «Ο ΕΟΜ έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του τη δημιουργία μεταμοσχευτικών προγραμμάτων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες και των μικρών ασθενών στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η μετοίκηση ολόκληρης της οικογένειας σε χώρες του εξωτερικού, όπως γίνεται σήμερα. Μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου αυτού, ήδη ο ΕΟΜ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον Ιταλικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων προκειμένου η γειτονική χώρα να αναλαμβάνει παιδιατρικά περιστατικά μεταμοσχεύσεων, που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα στη χώρα μας. Φυσικά, βασική προτεραιότητα του ΕΟΜ παραμένει η περαιτέρω αύξηση των δοτών οργάνων, καθώς χωρίς μοσχεύματα μεταμοσχεύσεις δεν γίνονται. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι παρά την οικονομική κρίση και τις εγγενείς δυσκολίες των νοσοκομείων μας, η δωρεά οργάνων συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς συναν
Keywords
Τυχαία Θέματα