Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν μέρος από την περιουσία του Καντάφι

19:56 5/5/2011 - Πηγή: 24wro
Τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στις ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν...
για να βοηθήσουν το λαό της Λιβύης, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε τον κόσμο να «ενισχύσει την απομόνωση» του λίβυου ηγέτη.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα, εργαζόμενη σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, αποφάσισε να εκπονήσει μια νομοθεσία που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ
να αντλήσουν από ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν ο Καντάφι και η λιβυκή κυβέρνηση στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να καταστήσουμε διαθέσιμα τα κεφάλαια αυτά, ώστε να βοηθήσουν το λιβυκό λαό», δήλωσε η Κλίντον στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι είναι αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.

Η Κλίντον προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν με 53 εκατ. δολάρια στην έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι μια υλική βοήθεια αξίας 25 εκατ. δολαρίων θα δοθεί στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.

«Η πρώτη αποστολή θα γίνει στη Βεγγάζη τις ερχόμενες ημέρες», δεσμεύτηκε η αμερικανίδα υπουργός, αναφερόμενη σε ιατρικά εφόδια, υποδήματα, σκηνές, μερίδες τροφίμων και εξοπλισμό προσωπικής προστασίας.

Η Κλίντον κάλεσε εξάλλου τους εταίρους της σήμερα στη Ρώμη να εντείνουν την απομόνωση του λίβυου ηγέτη Καντάφι, αρνούμενοι να δεχτούν τους απεσταλμένους τους και βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να εγκαθιδρύσουν γραφεία εκπροσώπησής τους στον κόσμο.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική απομόνωση του καθεστώτος Καντάφι» σημείωσε.

Γι' αυτό χρειάζεται, όπως προσέθεσε, «υποστήριξη της δημοκρατικής μετάβασης στη Λιβύη μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας» υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, του Ιορδανού Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ της άρνησης οποιασδήποτε επίσκεψης απεσταλμένων του Καντάφι, αν δεν πρόκειται να αυτομολήσουν ή δεν προτίθενται να έχουν σοβαρές συνομιλίες για την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που δεν έχουν αναστείλει ακόμη τη λειτουργία των πρεσβειών της Λιβύης πρέπει να το κάνουν. «Θα πρέπει επίσης να αποκτήσουν απεσταλμένους στη Βεγγάζη, προπύργιο των ανταρτών και να διευκολύνουν τη δημιουργία γραφείων εκπροσώπησης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες ολόκληρου του κόσμου».

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η βία, έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, έχει έρθει η ώρα να αρχίσει μια δημοκρατική μετάβαση» κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα