Ο Τούρκος βασιλιάς του greek yoghurt

09:57 6/10/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Χαμντί Ουλουκάγια πλούτισε φτιάχνοντας γιαούρτι. Ελληνικό γιαούρτι. Πρόκειται για τον...
ιδιοκτήτη της εταιρείας Chobani, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κατακτήσει ηγετικό μερίδιο αγοράς στην αμερικάνικη αγορά πουλώντας ένα ελληνικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή η μάρκα ελληνικού γιαουρτιού με την επωνυμία Chobani, ήτοι Τσοπάνης, έχει κάνει πολυεκατομμυριούχο τον κ. Ουλουκάγια καθώς η αξία της αποτιμάται στο 1,1 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Chobani ελέγχει το 17% της αμερικάνικης αγοράς γιαουρτιού και το 50% της υποκατηγορίας «ελληνικού γιαουρτιού» των ΗΠΑ, η οποία από το 2009 ως σήμερα έχει πενταπλασιάσει την αξία της και συναγωνίζεται κολοσσούς όπως η General Mills και η Danone.

Ο Ουλουκάγια έφτασε στις ΗΠΑ το 1995 από την Τουρκία για να σπουδάσει. Ήταν γιος μιας αγροτικής οικογένειας που μέσα σε όλα τα άλλα έφτιαχνε γιαούρτι και τυρί. Ο ίδιος στις συνεντεύξεις του δεν διστάζει να πει ότι έβρισκε το γιαούρτι που κυκλοφορούσε στην αμερικάνικη αγορά εντυπωσιακά … κακό. Έτσι όταν το 2005 είδε μια αγγελία για την πώληση μιας μονάδας γαλακτοκομικών προϊόντων της Kraft κατάλαβε ότι θα μπορούσε να έχει τη δική του ευκαιρία. Μέσα σε λίγους μήνες -και ενώ όλοι τον έλεγαν τρελό- μάζεψε 1 εκατ. δολάρια και την αγόρασε. Του πήρε 18 μήνες μέχρι να βρει την κατάλληλη συνταγή και με τη βοήθεια ενός Τούρκου οικογενειακού φίλου που δούλευε στην εταιρεία ο δρόμος προς την επιτυχία άνοιξε. Το νέο γιαούρτι κέρδισε τη φήμη του από στόμα σε στόμα και τα 200 κιβώτια που έδινε κάθε εβδομάδα σε μικρά μαγαζιά της γειτονιάς σήμερα τροφοδοτεί την αμερικάνικη αγορά με 1,5 εκατομμύρια κιβώτια.

Σήμερα το όνομα του Χαμίντ Ουλουκάγια έχει γίνει συνώνυμο με την επιτυχία και το αμερικάνικο όνειρο. Και κυρίως με το ελληνικό γιαούρτι…Υπενθυμίζοντάς μας πώς χάθηκε ένα ακόμα στοίχημα στο εξωτερικό για ένα παραδοσιακό μας προϊόν.

moneypro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα