Νέα κρίση στη Νέα Δημοκρατία από την υποψηφιότητα Κεφαλογιάννη;

09:07 15/8/2012 - Πηγή: 24wro
Νέους εσωκομματικούς συσχετισμούς δημιουργεί για τη ΝΔ η υποψηφιότητα του Μανόλη Κεφαλογιάννη...
για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Η διαδοχή του Ανδρέα Λυκουρέντζου στην υπ’ αριθμόν 2 σημαντικότερη θέση στην κομματική ιεραρχία μετά τον πρόεδρο της ΝΔ είχε μετατραπεί για τον Αντώνη Σαμαρά σε έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Αυτό διότι, εκτός της «επίσημης» υποψηφιότητας, του «γαλάζιου» συνδικαλιστή, Φίλιππου Ταυρή, είχαν εκδηλωθεί «αντάρτικες» υποψηφιότητες από τον βουλευτή
της ΝΔ και πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, από τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Αδραχτά, από τον –διαγραμμένο, πλέον- Νίκο Νικολόπουλο, ενώ το ενδιαφέρον τους για τη θέση είχαν εκδηλώσει επίσης οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Γιάννης Καράμπελας, Δημήτρης Πανοζάχος.

Μάλιστα, η εσωκομματική μάχη προβλεπόταν τόσο αμφίρροπη που το Μαξίμου, θέλοντας και μη, δήλωνε «ουδετερότητα» προκειμένου να μην υποστεί μία μείζονα εσωκομματική ήττα ο πρωθυπουργός, αν δεν εκλεγόταν τελικά ο κ. Ταυρής.

Έτσι, ενώ η εκλογή γραμματέα της ΝΔ ήταν να γίνει στις 24 Ιουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε τη διαδικασία για τις 30 Αυγούστου με πρόσχημα την επίσκεψη Μπαρόζο, που έγινε την ίδια ημέρα. Ήδη από τότε, όμως, από το Μαξίμου είχε δοθεί το «πράσινο φως» για υπόγειες διεργασίες προκειμένου να… περιοριστούν οι υποψήφιοι. Μάλιστα, έμπειροι περί τα εσωκομματικά της ΝΔ συνέδεαν την διαγραφή Νικολόπουλου με την επιμονή του να κατέβει υποψήφιος και να προσπαθήσει να εκφράσει την «λαϊκοδεξιά» και «αντιμνημονιακή» πτέρυγα της ΝΔ.

Αδύναμη υποψηφιότητα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ταυρής ήταν «αδύναμη» υποψηφιότητα και, ως εκ τούτου, αρκετοί «αντάρτες» θα έθεταν επίσης υποψηφιότητα ώστε να κατακτήσουν την επίζηλη κομματική θέση.

Κάπως έτσι, προέκυψε η υποψηφιότητα του Μανόλη Κεφαλογιάννη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανακοίνωσε προχθές από την πατρίδα του, το Ηράκλειο, ότι κατεβαίνει για υποψήφιος γραμματέας της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά του ως «ενωτική». Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είχε καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο 2 –και είχε διαγραφεί γι’ αυτό- θεωρείται ότι μπορεί να συγκρατήσει αρκετές «λαϊκοδεξιές» ψήφους προκειμένου να μην κατευθυνθούν προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επιμένει στην δική του υποψηφιότητα. Πάντως, με δεδομένο το πολιτικό βάρος και την μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή του Μανόλη Κεφαλογιάννη, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά θεωρούν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων θα το ξανασκεφτεί πριν θέσει υποψηφιότητα, αν και η πλειονότητα των «γαλάζιων» στελεχών «βλέπει» μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ Κεφαλογιάννη-Κακλαμάνη.
matrix24
Keywords
Τυχαία Θέματα