Καλό ποδαρικό για την φοροκάρτα

10:46 14/1/2012 - Πηγή: 24wro
Με το δεξί ξεκίνησε το 2012 για το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων, καθώς όλο...
και περισσότεροι φορολογούμενοι αρχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Μέσα στις πρώτες δέκα ήμερες του νέου έτους (οι μισές μάλιστα ήταν αργίες!) ενεργοποιήθηκαν συνολικά 8.000 από τις λεγόμενες φοροκάρτες, έναντι 38.200 που είχαν συνολικά ενεργοποιηθεί σε ολόκληρο το 2011.

Πολλοί φαίνεται πως θέλησαν με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να βάλουν σε τάξη το χάος με τις αποδείξεις του 2012. Για να μη μπλέξουν στο
χαρτομάνι όπως τις άλλες χρονιές, έσπευσαν να ζητήσουν την ηλεκτρονική κάρτα που προμηθεύουν οι τράπεζες στους φορολογουμένους, προκειμένου να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις που λαμβάνουν κατά της συναλλαγές τους.

Και αυτό παρά τα προβλήματα που τους προβάλλουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτρέπουν τους κατόχους καρτών να κάνουν χρήση τους, δηλώνοντας άγνοια για τη χρήση της (σ.σ: ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που απαιτείται είναι ένα πέρασμα από το μηχάνημα συναλλαγής με τις πιστωτικές κάρτες και η πληκτρολόγηση του ποσού της απόδειξης, όπως με τις πιστωτικές).

Αν και δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ζητήσουν κανονική απόδειξη στις συναλλαγές τους, κάνοντας χρήση της κάρτας οι φορολογούμενοι, οι συναλλαγές τους καταχωρούνται αυτομάτως στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών -και έτσι και οι επιχειρήσεις ελέγχονται για τους τζίρους τους και τον ΦΠΑ- ενώ και οι δαπάνες αυτές εγγράφονται αυτόματα στην ηλεκτρονική έκδοση της Εντύπου Ε1 του κατόχου της κάρτας, εφόσον κάνει χρήση του Taxis Net. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να κάνει ένα έλεγχο δαπανών μέσω ίντερνετ ανά τακτά διαστήματα, για να διαπιστώσει «πού πάνε τα λεφτά» -εκτός φυσικά από φόρους και εφόσον υπάρχουν.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε διάστημα τρεισήμισι μηνών μετά την πρεμιέρα της φοροκάρτας, στις αρχές Οκτωβρίου, 37.000 φορολογούμενοι ενεργοποίησαν τις κάρτες τους. Ορισμένοι μάλιστα ενεργοποίησαν περισσότερες από μία κάρτες, για να έχουν μαζί στις αγορές τους και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Έτσι συνολικά οι έτοιμες προς χρήση φοροκάρτες φτάνουν τις 46.200.

Στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην οποία καταγράφονται μέσω φοροκάρτας τα οικονομικά δεδομένα των συναλλαγών, «πέρασαν» 1.800 συναλλαγές τους τελευταίους 3 μήνες του 2011, ενώ μέσα στο πρώτο μόλις δεκαήμερο του 2012 καταχωρήθηκαν 2050 συναλλαγές!
Συνολικά στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποδείξεων έχουν περάσει ως τώρα συνολικά καταχωρηθεί 3.850 συναλλαγές, κυρίως σε μεγάλα πολυκαταστήματα.

Σύντομα ξεκινάει πάντως και νέα καμπάνια ενημέρωσης των φορολογουμένων ενώ ήδη αρκετά καταστήματα δέχονται τις φοροκάρτες στις οποίες περνούν τις συναλλαγές, αν και συνεχίζουν να εκδίδουν κανονικά και τις έντυπες αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα