ΔΕΙΤΕ: Μασάει τσίχλες και συλλέγει τις συσκευασίες!

08:30 11/6/2013 - Πηγή: 24wro


Συλλέκτες υπάρχουν πολλοί! Άλλοι ξοδεύουν περιουσίες για να αποκτήσουν πολύτιμα έργα τέχνης, άλλοι...

μαζεύουν με πάθος γραμματόσημα κι άλλοι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώνουν τα πιο απίθανα πράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας Ρώσος επιχειρηματίας που έχει μασήσει χιλιάδες… τσίχλες στη ζωή του, μόνο και μόνο για να συλλέγει τις συσκευασίες τους! Η εντυπωσιακή συλλογή του αριθμεί σχεδόν... 80.000 κομμάτια από όλες τις χώρες της υφηλίου, αλλά δεν σταματάει! Μέσω Ιντερνετ ζητεί σε
28 γλώσσες (!) να του στείλουν όσο περισσότερες γίνεται!

Το ασυνήθιστο χόμπι του Βαλέρι Νοσάλ ξεκίνησε στα παιδικά του χρόνια, όταν ζούσε στη γενέτειρά του, τη Σεβαστούπολη της σημερινής Ουκρανίας… Στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του ’70, τσίχλες δεν υπήρχαν. Η παρασκευή τους απαγορευόταν, γιατί το καθεστώς τις θεωρούσε προϊόν του καπιταλισμού! Όμως, οι ξένοι ναυτικοί που έφταναν στο λιμάνι, έφερναν πολλές και συχνά τις πρόσφεραν στα παιδάκια που μαγεύονταν από τη γεύση και το άρωμά τους.

Ο μικρός Βαλέρι είχε από τότε μέσα του το μικρόβιο του συλλέκτη… Μάζευε από γραμματόσημα και νομίσματα ως σπιρτόκουτα. Όταν αντίκρισε για πρώτη φορά τσίχλες, όμως, ξέχασε όλα τα υπόλοιπα! Όπως λέει, δεν τον ενδιέφερε τόσο το… μάσημα, όσο του τραβούσαν την προσοχή οι πολύχρωμες συσκευασίες. Μεγαλύτερη εντύπωση του έκαναν οι γιαπωνέζικες τσίχλες, που είχαν στο περιτύλιγμα φαντασμαγορικές εικόνες με δεινοσαύρους, τέρατα και ρομπότ. Ο νεαρός συλλέκτης δεν άργησε να αντιληφθεί ότι το πάθος… πληρώνεται! Οι γιαπωνέζικες τσίχλες, που είχαν και τεράστια ποικιλία γεύσεων και ανεξάντλητες εικόνες στα περιτυλίγματά τους, ήταν και οι ακριβότερες. Το ίδιο και οι κορεατικές που, όπως λέει, δεν συγκρίνονταν με τίποτα!

«Το 2002 επισκέφθηκα τη Σεούλ και δεν μπορώ ως τώρα να ξεχάσω την αίσθηση του ανθρώπου που ανακάλυψε θησαυρό! Κάθε βράδυ τριγύριζα στα μαγαζιά, έψαχνα καινούργιες τσίχλες και γύριζα στο ξενοδοχείο με γεμάτες τσέπες» λέει.

Στα χρόνια που πέρασαν, η συλλογή του Νοσάλ μεγάλωνε συνεχώς, χάρη και στις συναλλαγές του με συλλέκτες τηλεφωνικών καρτών, πακέτων τσιγάρων ή γραμματοσήμων από την Τσεχία, τον Καναδά, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Απω Ανατολής. Τους έστελνε αντικείμενα του ενδιαφέροντός τους και εκείνοι τους έστελναν… τσίχλες! Συχνά, μάλιστα, αγόραζε ολόκληρες μικρές συλλογές που εντόπιζε από αγγελίες.

Ζητάει συνεργασία απ’ όλο τον κόσμο

Στα 35 χρόνια που διατηρεί τη συλλογή του ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει 79.342 διαφορετικές συσκευασίες τσίχλας από 18.043 διαφορετικές μάρκες, που προέρχονται από 96 χώρες του κόσμου! Η πιο παλιά συσκευασία που διαθέτει είναι ένα κουτί αμερικανικής τσίχλας με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1871. Τελευταία, μάλιστα, έχει επεκτείνει τη συλλογή του και σε… αυτόματα μηχανήματα πώλησης τσίχλας και διαφημιστικές αφίσες!

Παππούς πια από την κόρη του, ο Νοσάλ ζει στη Σαμάρα της Ρωσίας με τη σύζυγό του, τη μαύρη γάτα και τον σκύλο τους -ένα όμορφο κόκερ-, αλλά δεν εγκαταλείπει τη συλλογή του. Μέσω της ιστοσελίδας που έφτιαξε και έχει μεταφράσει σε 28 γλώσσες ζητεί συνεργασία με συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο, προσφέροντας ό,τι είδους αντικείμενο συλλέγουν με αντάλλαγμα… τσίχλες.

a-pistefto
Keywords
Τυχαία Θέματα