Σπίτια βγαίνουν «στο σφυρί» για... 500 ευρώ! Αγωνία για εκατοντάδες πολίτες

Διαστάσεις «τσουνάμι» λαμβάνουν οι κατασχέσεις ακινήτων λόγω οφειλών προς δημόσιους οργανισμούς με τα χρέη στους δήμους να μπαίνουν πλεον στο «παιχνίδι» των πλειστηριασμών και εκατοντάδες δημότες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ακόμη και για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης.

-07 Μαρτίου 2017 Το τελευταίο εξάμηνο στο δήμο Πειραιά εκατοντάδες πολίτες έλαβαν από δικαστικούς επιμελητές παραγγελίες προς κατάσχεση των ακινήτων τους εξαιτίας οφειλών από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις
χρονολογούνται από το 2006, ενώ από τις κατασχέσεις δεν εξαιρείται ούτε η πρώτη κατοικία.

Το Newsit.gr επικοινώνησε με οφειλέτη προς το δήμο Πειραιά, ο οποίος χρωστά 593 ευρώ από 19 βεβαιωμένες παραβάσεις παράνομης στάθμευσης, και καταγγέλει ότι μολονότι κατέθεσε το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η διαδικασία της κατάσχεσης προχωρά κανονικά.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την πρώτη και μοναδική κατοικία του οφειλέτη η οποία εχει δεσμευτεί και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί με αγοραπωλησία η γονική παροχή.

Δικαστικός επιμελητής, μιλώντας στο Newsit.gr, εξηγεί πως με την ισχύουσα νομοθεσία οποιαδήποτε οφειλή άνω των 500 ευρώ ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από κλήσεις η άλλες υποχρεώσεις δίνει στο Δήμο το δικαίωμα κατάσχεσης ακόμη και για πρώτη κατοικία.

Ωστόσο, διευκρινίζει πως το ακίνητο που δεσμεύεται δεν απειλείται άμεσα με πλειστηριασμό αν ο οφειλέτης καταθέσει μέρος του ποσού και προχωρήσει σε διακανονισμό του χρέους με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι και σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο βγει στο «σφυρί» ο οφειλέτης μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία πληρώνοντας μέρος της συνολικής οφειλής προς το Δήμο.

Από την πλευρά τους οι δημότες που έχουν λάβει αντίστοιχα ειδοποιητήρια από αρκετούς δήμους της χώρας καταγγέλλουν ότι πολλές φορές οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων είτε δεν δέχονται το διακανονισμό είτε ζητούν προκαταβολή την οποία αδυνατούν να καλύψουν οι οφείλετες και πως οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας δεν φτάνουν ποτέ στην εφορία με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το συγκεκριμένο χρέος. Το ζήτημα εχει ήδη τεθεί σε δημοτικά συμβούλια μεγάλων δήμων την ωρα που χιλιάδες πολίτες βλέπουν την περιουσία τους να απειλείται εξαιτίας ενός παρκαρίσματος...

Πηγή: newsit.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα