Ψηφίστηκε ο «νόμος για το ισλάμ» από το κοινοβούλιο της Αυστρίας..(Βίντεο)

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας ο «νόμος για το ισλάμ» ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων από το εξωτερικό και απαιτεί από κάθε ομάδα που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Αυστρίας να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη, γερμανική μετάφραση του Κορανίου.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή χωρίς πολλές αντιδράσεις σε μια χώρα όπου ζουν κυρίως καθολικοί, ενώ έχει την υποστήριξη
και των Αυστριακών επισκόπων.
Ο νόμος αυτός επιφυλάσσει για την αυστριακή μειονότητα των μουσουλμάνων μια μεταχείριση που δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη θρησκευτική κοινότητα.

«Θέλουμε ένα ισλάμ αυστριακού τύπου και όχι ένα στο οποίο θα υπερισχύουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο 28χρονος συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
Οι 500.000 μουσουλμάνοι που ζουν στην Αυστρία αποτελούν περίπου το 6% των κατοίκων της χώρας και στην πλειονότητά τους είναι οικογένειες Τούρκων μεταναστών. Πολλοί από τους ιμάμηδες στέλνονται στη χώρα και χρηματοδοτούνται από την κρατική διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Γκορμέζ, επικεφαλής της κρατικής διεύθυνσης, δήλωσε πριν υιοθετηθεί ο νόμος ότι «με αυτό το νομοσχέδιο οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Αυστρία πηγαίνουν πίσω εκατό χρόνια».
Ο μεγαλύτερος ισλαμικός οργανισμός της Αυστρίας, ο IGGiΟ, αποδέχθηκε τον νόμο, όμως η νεολαία του τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου, όπως και η χρηματοδοτούμενη από την Άγκυρα Τουρκική- Ισλαμική Ένωση στην Αυστρία (ATIB), η οποία διαχειρίζεται πολλά τεμένη και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αν και η αυστριακή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αυξάνεται η επιρροή του ακραίου ισλάμ στη χώρα και περίπου 170 άνθρωποι έχουν φύγει από την Αυστρία για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία, δεν έχουν σημειωθεί πράξεις βίας που να αποδίδονται σε ισλαμιστές, ενώ οι σχέσεις με τη μουσουλμανική κοινότητα είναι μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα. Αντίθετα με τη Γαλλία, η Αυστρία δεν έχει απαγορεύσει στις μουσουλμάνες να φοράνε μαντήλα δημοσίως.

Παρόλα αυτά η δημοτικότητα του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας, που ήταν αντίθετο στο νομοσχέδιο καθώς το θεωρούσε πολύ ήπιο, φτάνει σχεδόν το 25%.

πηγές: euronews.com-naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα