Πιτσιρίκια κατακλύζουν το Facebook

Οι ηλικιακοί περιορισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί
Ολοένα και μικρότερης ηλικίας παιδιά δημιουργούν τις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook, όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη EU Kids Online σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα στα πέντε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει «προφίλ» στο Facebook, παρόλο που το δίκτυο θέτει ηλικιακό όριο για συμμετοχή τα 13 έτη.
Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Σόνια Λιβινγκστόουν της London School of Economics and Political Science, με τη συμμετοχή περίπου 25.000 νέων από όλη την Ευρώπη, αναφέρουν ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι κατά ένα μόνο μέρος αποτελεσματικοί και ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών αναλαμβάνουν πλέον περισσότερους online κινδύνους.
Το ένα τέταρτο των παιδιών στα sites κοινωνικής δικτύωσης επιλέγουν να έχουν το προφίλ τους «δημόσιο ή ανοιχτό σε όλους» (public). Ένα πέμπτο των παιδιών, των οποίων το προφίλ είναι δημόσιο, εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή το τηλέφωνό τους, διπλάσιο ποσοστό από αυτά που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μικρότερα παιδιά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές εμπιστευτικότητας και να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που είναι διαθέσιμα.
Στις 25 ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν, το 57% των παιδιών (ηλικίας 9 έως 16 ετών) χρησιμοποιούν το Facebook ως το μοναδικό ή το κύριο site κοινωνικής δικτύωσης. Η χρήση του συγκεκριμένου δικτύου κυμαίνεται από 98% στην Κύπρο, έως μόνο 2% στην Πολωνία.
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 9-12 ετών και ένα στα τρία 13-16 ετών έχει 100 ή και παραπάνω επαφές (διαδικτυακούς φίλους). Περίπου το ένα τέταρτο των χρηστών των sites κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούν online με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή στη ζωή τους offline, συμπεριλαμβανομένου του ενός πέμπτου των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών σε όλα τα sites κοινωνικής δικτύωσης (και του ενός τετάρτου των μικρότερων χρηστών του Facebook).

http://www.amanpoiare.blogspot.com 
Keywords
Τυχαία Θέματα