Επέστερψε στη Δράμα το παλαιότερο χειρόγραφο της Κ. Διαθήκης.Το είχαν αρπάξει Βούλγαροι το 1917

Στην πατρίδα του τη Δράμα γύρισε το χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης που είχαν αρπάξει Βούλγαροι το 1917 από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.

-06 Δεκεμβρίου 2016 Το χειρόγραφο 674 σελίδων του 9ου αιώνα, γνωστό και ως «Κώδικας 1424», είχε κλαπεί μαζί με πολλούς άλλους ιστορικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα
της Παναγίας.

Ο «Κώδικας 1424» αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Είχε πωληθεί στις ΗΠΑ -όπου κατέληξε- το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, όπου φυλασσόταν μέχρι πρόσφατα.

Το σπουδαίο χειρόγραφο επιστράφηκε σχεδόν έναν αιώνα μετά, παραμονή του εορτασμού της αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και στην ηγουμένη της ιεράς μονής, γερόντισσα Αλεξία.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατος Τζέιμς Νίμαν παρέδωσε στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας τον «Κώδικα 1424», ο οποίος για 100 και πλέον χρόνια βρίσκονταν στη νόμιμη κυριότητα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής. Το κείμενο γράφτηκε από τον μοναχό Σάββα, έχει διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστά και στις 674 σελίδες του περιλαμβάνει το σύνολο της Καινής Διαθήκης.

Στην έναρξη της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος διάβασε γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο, στο οποίο τονίζεται ο αδιάκοπος αγώνας της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι θησαυροί που αφαιρέθηκαν από την Παναγία Εικοσιφοίνισσα και άλλες μονές κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
dimokratianews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα