Εκπαιδεύοντας τις πόρνες της Αθήνας...«Δεξαμενή» του AIDS οι εκδιδόμενες

Εντατικά… μαθήματα υγιεινής και προφύλαξης από τα αφροδίσια νοσήματα παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες εκδιδόμενες γυναίκες της Αθήνας. Ο πρώτος θεωρητικός κύκλος σχεδόν ολοκληρώνεται και προγραμματίζεται άμεσα η έναρξη του δεύτερου –και πιο σημαντικού για τη δημόσια υγεία- ο οποίος θα χαρτογραφήσει τις μολυσματικές ασθένειες των γυναικών που βρίσκονται στους χώρους της πορνείας......
Σε ρόλο διδασκόντων επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σιωπηλές μαθήτριες απέναντί τους οι νεαρές, στην πλειονότητά τους, γυναίκες που απασχολούνται σε οίκους ανοχής.
Πρόκειται για μία από τις δράσεις που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Δρόμου που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το οποίο αφορά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της πρωτεύουσας όπως εκδιδόμενες γυναίκες, χρήστες ουσιών, οροθετικούς, λαθρομετανάστες κα.

Συνολικά 417 οίκους ανοχής έχουν επισκεφθεί οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής την κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, κοινωνιολόγο- ψυχολόγο και διευθύντρια του Τμήματος Παρεμβάσεων στην κοινότητα, και έχουν ενημερώσει 1.117 γυναίκες –όσες δηλώθηκαν ως εκδιδόμενες από τους υπεύθυνους των οίκων ανοχής.

Σημειωτέον ότι, όπως δείχνει η διασταύρωση των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ με εκείνα των Δήμων και της Αστυνομίας, από τους εκατοντάδες οίκους ανοχής μόνον οι επτά διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας!

«Εμείς δεν υπεισερχόμαστε ούτε στο ηθικό θέμα ούτε στις πράξεις και παραλείψεις της πολιτείας σε ό,τι αφορά τους οίκους ανοχής. Εμείς ως επιστήμονες επικεντρωνόμαστε στο μείζον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η επαφή μας με τις εκδιδόμενες γυναίκες αποσκοπεί στο να ενημερωθούν ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους από μολυσματικές νόσους. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σημειώνουν δραματική αύξηση και η παράνομη πορνεία έχει συντελέσει πολύ σε αυτό» αναφέρει ο κ. Ηλίας Λιάντης, ψυχολόγος του προγράμματος.

Ο χάρτης της πορνείας

Η οδός Φυλής διατηρεί την… ιστορική σημασία της στον σύγχρονο χάρτη της πορνείας, αλλά ποσοτικά υστερεί πολύ πλέον από το Μεταξουργείο. Στην οδό Φυλής υπάρχουν περίπου 20 οίκοι ανοχής, ενώ το Μεταξουργείο αριθμεί πλέον περί τους 150. Μερικές δεκάδες «σπίτια» υπάρχουν στο Γκάζι, όπου προβάλλονται κυρίως ως studio αισθητικής, ενώ αυξάνουν και πληθύνονται οι οίκοι ανοχής στη Λιοσίων και τους κάθετους δρόμους της. Καταγράφονται επίσης νέες… αφίξεις σε περιοχές όπως η Καλλιθέα –η οδός Θησέως έχει περισσότερους από 6 οίκους.

Κάθε περιοχή έχει συγκεκριμένης εθνικότητας γυναίκες. Στην οδό Φυλής πχ κατοικοεδρεύουν γυναίκες από τις πρώην Ανατολικές χώρες, ενώ στο Μεταξουργείο οι Νιγηριανές. Η ηλικιακή γκάμα είναι μεγάλη, υπάρχουν γυναίκες από 18 έως 48 χρόνων, ωστόσο στην πλειονότητά τους (65%) οι εκδιδόμενες είναι ηλικίας 21 έως 26 χρόνων.

Μάθημα 1ον: Η χρήση του προφυλακτικού

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σε κάθε επίσκεψή τους μοιράζουν φυλλάδια ενημερωτικά σε επτά γλώσσες (ελληνικά
Keywords
Αναζητήσεις
πόρνες.φυλής, οδος φυλης aids
Τυχαία Θέματα