Αιφνιδιαστική πρόταση-«βόμβα» από τον Τουσκ για τέλος στην κατανομή «προσφύγων»

Ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία ..

Πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό πρόβλημα ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Πολωνός αξιωματούχος θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη
της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία καθώς είναι η χώρα μας και η γειτονική, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Επιπλέον, σημειώνει το δημοσίευμα, πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες-μέλη.

Ο Τουσκ, σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρξει συναίνεση.

«Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε» αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Guardian.

O Τουσκ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως η Κομισιόν, εκτιμά ο Guardian.
Keywords
Τυχαία Θέματα