Bloomberg: Το λαθρεμπόριο τσιγάρων «καίει» την ελληνική οικονομία

Στα 670 εκατ. η ζημιά από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα .Το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Bloomberg, με τίτλο «Cheap Cigarettes Are Burning Greece's Finances» (Τα φτηνά τσιγάρα καίνε τα οικονομικά της Ελλάδας).

08- Φεβ.- 2016 Με αφορμή το λαθρεμπόριο τσιγάρων που αποτελεί συχνό φαινόμενο σε διάφορους δρόμους της Αθήνας, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα, από φόρους που δεν εισπράττονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές δαπάνες. Όπως αναφέρει στο Bloomberg ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος», το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού δημιουργία μια μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, την οποία πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Παπαστράτος», πάνω από 4 δισ. παράνομα τσιγάρα πωλούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Βάσει της υπάρχουσας φορολογίας, τα ετήσια έσοδα από αυτά θα ανέρχονταν στα 670 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το ποσό που αντιστοιχεί στις αλλαγές όσον αφορά στις εισφορές που εξετάζονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών από το 2010. Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως 15 λεπτά με τα πόδια από τη Βουλή, ένα χαρτόκουτο τσιγάρων με κόκκινο περιτύλιγμα κοστολογείται στα 12 ευρώ, στη Στουρνάρη ή στην Ομόνοια, όπου συχνάζουν πολλοί μετανάστες.

Τσιγάρα από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και την Κίνα (RGD) φτάνουν στη χώρα με «πλοία- φαντάσματα» και καθιστούν τη χώρα σημαντικό κέντρο του λαθρεμπορίου, καθώς το ελληνικό Λιμενικό/ ακτοφυλακή είναι απασχολημένο στη σκληρή μάχη που δίνει στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, κάποιοι ντόπιοι παραγωγοί καπνού πωλούν χύμα καπνό, αφορολόγητο, απευθείας σε καταναλωτές, ακόμα και ανοιχτά μέσω του Ίντερνετ- σε τιμές που μπορεί να κυμαίνονται γύρω στα 25 ευρώ το κιλό.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στον κόσμο, με το κόστος να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από πλευράς νοσοκομειακής περίθαλψης και χαμένων εργατοωρών, κατά τον Κώστα Αθανασάκη, ερευνητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το πακέτο τσιγάρων στην Ελλάδα είναι ένα από τα φθηνότερα στην Ε.Ε.- ωστόσο το 20% των τσιγάρων που καπνίζονται είναι «μαϊμού», προϊόντα λαθρεμπορίου ή αφορολόγητα, σύμφωνα με μελέτη της Nielsen.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι προτάσεις Κατρούγκαλου προβλέπουν έσοδα 600 εκατ. ευρώ μέσω αυξημένων εισφορών- και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τη στιγμή που «τουλάχιστον τα διπλάσια» θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τη φορολόγηση του καπνού, του αλκοόλ, του ντίζελ και του τζόγου που «διαφεύγουν», σύμφωνα με εκτιμήσεις. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο αφορολόγητο τσίπουρο, 24 εκατ. λίτρα του οποίου καταναλώνονται ετησίως στη χώρα, σύμφωνα τον ποτοποιό Κώστα Τσιλιλή.

«Αυτό έχει αποτέλεσμα ετησίως απώλεια φόρων τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ» σημειώνεται σχετικά στο δημοσίευμα. Αντίστοιχο είναι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ και το ποσό στα πετρελαιοειδή (200 εκατ. ευρώ), ενώ στον τζόγο «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χρησιμοποιούν εταιρείες που δεν υπάγονται σε ρυθμίσεις και δεν έχουν άδειες, κυρίως online...με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων να μην μπορεί να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το μέγεθος της παράνομης αγοράς», αναφέρεται στο δημοσίευμα, που επικαλείται τον Αντώνη Στεργιώτη, πρόεδρό της.

huffingtonpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα