Στο κόκκινο οι κίνδυνοι από το στοματικό σεξ




Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο...του φάρυγγα στους άνδρες λόγω στοματικού σεξ, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο εξέτασαν δείγματα 271 καρκινικών όγκων που συνέλεξαν μέσα σε διάστημα 20 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου που οφείλονταν στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) εκτινάσσονταν στο 72%.

Όπως προβλέπουν οι επιστήμονες με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Oncology», μέχρι το 2020 οι καρκινικοί όγκοι που σχετίζονται με τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό – οι οποίοι φάνηκε ότι εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες – θα εμφανίζονται συχνότερα και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που επίσης οφείλεται στον HPV.

Ελπίδα για προστασία

Τα νέα ευρήματα ενδεχομένως να αυξήσουν τώρα την πίεση προς τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Merck & Co για να προχωρήσει σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο κατά του HPV Gardasil, μπορεί να προσφέρει προστασία και ενάντια στη λοίμωξη της περιοχής του φάρυγγα.

Από την πλευρά της η Τζένιφερ Άρμστρονγκ, εκπρόσωπος της GlaxoSmithKline Plc, τόνισε ότι δεν έχει προγραμματισθεί κάποια μελέτη που να αφορά στην αποτελεσματικότητα του αντίστοιχου εμβολίου της βρετανικής εταιρείας Cervarix σε καρκίνους πέραν του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα