Ποιο είναι τώρα το νέο, επικρατέστερο, σενάριο διάσωσης της Ελλάδας


Αργά αλλά σταθερά, η Ελλάδα οδηγείται σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους της, εγκαταλείποντας τις βασικές αρχές των αποφάσεων της σύνοδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, που γίνονται αρμοδίως στην Αθήνα, το haircut του 21% θα πρέπει να θεωρείται ήδη «τελειωμένο».

Οι πιθανότητες επιτυχίας του συντηρούνται αυτή τη στιγμή τεχνηέντως, εξαιτίας της επιμονής
μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών (μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη γερμανική, η Deutsche Bank), οι οποίες θεωρούν ότι το επόμενο βήμα, δηλαδή το «κούρεμα» του 50% που έπεται, θα είναι για όλους καταστροφικό.

Γι αυτό και στο τρίγωνο Βερολίνο – Παρίσι – Βρυξέλλες, τις τελευταίες ώρες, επεξεργάζονται ένα νέο σενάριο. Αυτό που προβλέπει ένα haircut της τάξης του 30%. Πρόκειται για μια ενδιάμεση σκάλα, η οποία κατά κάποιο τρόπο συνιστά και την τελευταία απόπειρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν, επισήμως, τέτοια παραδοχή δεν θα «ακούσει» κανείς πουθενά και από κανέναν. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ήδη οι τραπεζικές διοικήσεις «μετρούν» τις επιπτώσεις, από την υιοθέτηση του, στα χαρτοφυλάκια τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι μεν επαχθείς, αλλά σε καμία περίπτωση καταστροφικές.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαμηνύει ότι «δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε για την εκταμίευση της 6ης δόσης» και το Βερολίνο, δια της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεωκοπήσει».

Το σενάριο του 30% θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ώριμο απ όλα, ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να προετοιμασθεί για να πετύχει και να μην αποτελέσει απλώς προπομπό του 50%.
Keywords
Τυχαία Θέματα