Με τσιπάκι θα χορηγούνται φάρμακα για την οστεοπόρωση


Θα εμφυτεύεται στο σώμα και θα ελέγχεται από… απόστασηΓια πρώτη φορά κλινική έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατό να ελέγχεται εξ αποστάσεως ένα τσιπάκι που εμφυτεύεται στο σώμα για να χορηγεί δόσεις κάποιου φαρμάκου, στην περίπτωση αυτή για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την πιο αποτελεσματική χορήγηση της θεραπείας και σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα πορίσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση Science Translational
Medicine στο τεύχος της 16ης Φεβρουαρίου.

Τα πορίσματα της εργασίας αυτής θα παρουσιαστούν επίσης στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), στην οποία μετέχουν 8.000 ερευνητές και διεξάγεται από σήμερα ως τις 20 Φεβρουαρίου στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η κλινική έρευνα έγινε στη Δανία σε ομάδα επτά γυναικών που υποφέρουν από οστεοπόρωση.

«Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να θυμούνται να πάρουν το φάρμακό τους ή να υφίστανται τον πόνο των πολλαπλών ενέσεων που χρειάζονται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης» εξηγεί ο Δρ. Ρόμπερτ Φάρα, διευθυντής της εταιρείας MicroCHIPS στη Μασαχουσέτη, βορειοανατολικά των ΗΠΑ, η οποία έφτιαξε αυτό το ηλεκτρονικό τσιπάκι.

Ο Δρ. Φάρα είναι ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα αυτή μαζί με άλλους ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Κέις Ουέστερν Ριζέρβ, του Οχάιο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τσιπάκια, τα οποία έχοντας προγραμματιστεί εκ των προτέρων, απελευθερώνουν αργά μικρές δόσεις φαρμάκου κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου, αυτό το νέο τσιπάκι χορηγεί το φάρμακο χάρη στις εντολές που λαμβάνει εξ αποστάσεως μέσω ενός ασύρματου συστήματος.

«Το σύστημα αυτό επιτρέπει την κυκλοφορία ενός φαρμάκου στο αίμα γρήγορα όπως με τις ενέσεις» εξηγεί ο Δρ. Φάρα.

«Οι γιατροί θα μπορούν επομένως να προσαρμόζουν εξ αποστάσεως και ήπια τη θεραπεία των ασθενών τους χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο» προσθέτει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το νέο τσιπάκι μεγέθους ενός βηματοδότη θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ικανοποιητικό και ίσως λιγότερο επώδυνο μακροπρόθεσμα από την καθημερινή χορήγηση του φαρμάκου με ενέσεις.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν το τσιπάκι ακριβώς κάτω από τη μέση σε επτά γυναίκες ηλικίας 65 ως 70 ετών. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει από έναν παθολόγο στο ιατρείο του με τοπική αναισθησία.

Οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνταν για 12 μήνες και διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του φαρμάκου για την οστεοπόρωση από το τσιπάκι είναι το ίδιο αποτελεσματική με αυτήν που γίνεται με τις καθημερινές ενέσεις.

Τα τσιπάκια που χρησιμοποιήθηκαν στην κλινική δοκιμή είχαν αποθηκευμένες 20 δόσεις του φαρμάκου για την οστεοπόρωση. Όμως η εταιρεία MicroCHIPS εργάζεται για την κατασκευή μοντέλων που θα μπορούν να φέρου
Keywords
Τυχαία Θέματα