Έφτασε στο πιάτο μας το τοξικό βακτήριο Ε. coli;;

Σε µια προσπάθεια να αποζηµιωθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες,κ ατά τηνέκτακτη Σύνοδοτων υπουργών Γεωργίας στο Λουξεµβούργο, αρωγή 150 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες, ποσό το οποίο όµως δεν ικανοποίησε καθόλου ούτε την Ισπανία, που...


αξιώνει αποζηµίωση 100%, ούτε τη Γαλλία. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου αυξάνει τις πιθανότητες να περάσει το τοξικό βακτήριο Ε. coli και τα σύνορα της χώρας µας. Χθες ανακοινώθηκε το πρώτο ύποπτο κρούσµα, κάτι που επιβεβαιώνει την ανησυχία των ειδικών
ότι είναι θέµα χρόνου το στέλεχος Ο104 να γίνεικαι ελληνικό πρόβληµα. Ο υγειονοµικός συναγερµός σήµανε όταν γερµανίδα τουρίστρια εµφάνισε συµπτώµαταπου «µαρτυρούσαν» ότι έχει µολυνθεί από το βακτήριο που έχει προκαλέσει ντόµινο κρουσµάτων στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η έντονη γαστρεντερίτιδααπό την οποία έπασχε, έβαλε σε υποψίες τους γιατρούς της υγειονοµικής µονάδας στην οποία απευθύνθηκε για ιατροφαρµακευτική φροντίδα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί η περίοδος επώασης υποδηλώνει ότι η τουρίστρια δεν µολύνθηκε κατά τη διαµονή της στην Ελλάδα, αλλάείχε κολλήσειτο βακτήριο από τη Γερµανία, καθώς τα συµπτώµατα καθυστερούν να εκδηλωθούν έως και 10 ηµέρες. Οι ειδικοί έλαβαν βιολογικό υλικό από την τουρίστρια, η οποία στο µεταξύ επέστρεψε στη χώρα της.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι «είχε µολυνθεί µε εντεροαιµορραγικό κολοβακτηρίδιο, συµβατό µε το στέλεχος που έχει προκαλέσει την επιδηµία στη Γερµανία από τις αρχές Μαΐου». Παρ’όλα αυτά, δεν έχει διαπιστωθεί ακόµηαν πρόκειται για το ιδιαίτερα τοξικό στέλεχος Ο104. Στο µεταξύ, ακόµη δύο άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στη Γερµανία από το Ε. coli, ενώ τανοσοκοµεία της Βόρειας Γερµανίας ασφυκτιούν. Σύµφωνα µε τον τελευταίο απολογισµό, ο αριθµός των νεκρών φθάνει τους 25 (εκ των οποίων οι 24 στη Γερµανία) και οι ασθενείς ξεπερνούν τους 2.400. Μη µπορώντας λοιπόν να λύσουν το µυστήριο της προέλευσης του βακτηρίου, οµάδα γερµανών γιατρών δοκιµάζει τώρα νέα θεραπεία µεαντιβιοτικά,για την οποία όµως αρκετοί διατυπώνουν την ανησυχία ότι µάλλον θα προκαλέσει µεγαλύτερη βλάβη παρά θα ωφελήσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα