Χάπι 4 σε 1

Ακρως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του πρώτο χαπιού «τέσσερα σε ένα». Γνωστό ως «πολυχάπι», τα νέο αυτό φάρμακο που συνδυάζει τέσσερις δραστικές ουσίες για τον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης φάνηκε να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών...


επεισοδίων. Στην πρώτη διεθνή κλινική δοκιμή του χαπιού οι επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητά του σε 378 άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, χωρίς να έχουν απαραίτητα υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της
διεθνούς δοκιμής Αντονι Ρότζερς του «The George Institute for Global Health» στη Νέα Ζηλανδία, τα αποτελέσματα ήταν «πολύ ενθαρρυντικά».

«Οι άνθρωποι που παίρνουν αυτό το χάπι μπορούν να περιμένουν μακροπρόθεσμα μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου» είπε χαρακτηριστικά ο Ρότζερς, επισημαίνοντας ότι από άλλες έρευνες οι ειδικοί γνωρίζουν πως μακροπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του εντέρου και νεφρική ανεπάρκεια της τάξης του 20% με 50%.

Παρ’ όλα αυτά, τα οφέλη του λεγόμενου «πολυχαπιού» δεν ήταν όσο μεγάλα όσο είχαν δείξει παλαιότερες έρευνες, ενώ ούτε οι παρενέργειες ήταν τόσο σπάνιες όσο έδειχναν οι αρχικές εκτιμήσεις. Οπως παραδέχτηκε ο Ρότζερς, σχεδόν ένας στους έξι συμμετέχοντες παρουσίασε παρενέργειες. Αν και ήπιες, σχεδόν ένας στους είκοσι αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία.

Το πολυχάπι, που χορηγείται μία φορά την ημέρα, αποτελείται από τέσσερις πολύ αποτελεσματικές ουσίες (που συνταγογραφούνται ξεχωριστά σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο): την ασπιρίνη, μια στατίνη για τη μείωση της χοληστερίνης που ονομάζεται simvastatin και δύο αντι-υπερτασικές ουσίες, τις lisinopril και hydrochlorothiazide.

Οι ειδικοί επισήμαναν την ανάγκη διεξαγωγής μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμής ώστε να διαπιστωθεί αν οι τέσσερις αυτές ουσίες είναι πιο αποτελεσματικές όταν λαμβάνονται χωριστά ή αν ο συνδυασμός τους με τη μορφή του πολυχαπιού ωφελεί περισσότερο τον ασθενή.
Espressonews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα