Βen Frost live @ Ρομάντσο

Το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, το Ρομάντσο θα φιλοξενήσει τον Ben Frost. Opening Rites: Michalis Moschoutis, Jannis Anastasakis Hior Chronik

Ben Frost

Γεννημένος το 1980 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο Ben Frost μεταφέρθηκε στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας το 2005 και συνεργαζόμενος μαζί με τους στενούς του φίλους Valgeir Sigurdsson και Nico Muhly, σχημάτισαν την κολεκτίβα/δισκογραφική υπό το όνομα Bedroom Community.

Οι δίσκοι του, Steel Wound (2003), Theory of Machines (2007), By The Throat (2009), A U R O R A (2014) συγχωνεύουν μια έντονα δομημένη ηχητική τέχνη που θα μπορούσε να περιγραφεί ως militant post-classical electronic music, που μετατοπίζεται από μορφοποιητική αυτούσια φυσική δύναμη με καθηλωτική μελωδία και συμπυκνωμένο μινιμαλισμό σε έντονες μεταλλικές ρίξεις.

Το 2010 επιλέχθηκε από τον Brian Eno ως μέρος του προγράμματος Rolex Mentor και Protegé για ένα χρόνο συνεργασίας, ένα από τα αποτελέσματα του οποίου ήταν το Sólaris. Μια εκ νέου απόδοση του κλασικού έργου του Ταρκόφσκι για την Πολωνική Sinfonietta Cracovia. Ο Eno και ο Frost συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε πληθώρα έργων.

Ο Frost συνεργάζεται τακτικά με διαφόρους μουσικούς και καλλιτέχνες. Στην παραγωγή studio albums, όπως τα Virgins και Ravedeath 1972 του Tim Hecker, το Seer των Swans, το New History Warfare του Colin Stetson, και σε διάφορες κυκλοφορίες της Bedroom Community. Στο θέατρο ο Frost ανέλαβε δουλειές για τους χορογράφους Wayne McGregor / Random Dance, Akram Khan και τον Γερμανό σκηνοθέτη Falk Richter. Στον κινηματογράφο ο Frost συνέθεσε μουσική για το (υποψήφιο για Palme d'Or) Sleeping Beauty της Julia Leigh και το Djúpið του Ισλανδού σκηνοθέτη Baltasar Kormákur (μαζί με τον Daniel Bjarnason, για την οποία κέρδισαν το ισλανδικό βραβείο καλύτερης μουσικής για το 2013). Και στις εικαστικές τέχνες, όπου, με τον καλλιτέχνη Richard Mosse, ο Frost ταξίδεψε πέρα από τις πρώτες γραμμές της εμπόλεμης ζώνης του Ανατολικού Κονγκό για την παραγωγή του The Enclave, ένα πολυκάναλο video/sound installation που έκανε πρεμιέρα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.

Το 2013 σηματοδότησε επίσης την πρεμιέρα της πρώτης όπερας του Frost, βασισμένη στο περίφημο μυθιστόρημα του Iain Bank, The Wasp Factory (1984). Το συγκεκριμένο έργο σηματοδότησε επίσης το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτη.

Αυτές οι διάφορες συνεργασίες και «συμμαχίες» υπογραμμίζουν τη συνεχόμενη γοητεία του Frost για την εξεύρεση τρόπων να παραθέσει μουσική, ρυθμό, τεχνολογία, το φυσικό σώμα, το performance, το σενάριο, την τέχνη –την ομορφιά και τη βία, συνδυάζοντας και συνενώνοντας τους ρόλους και τις διαδικασίες των διαφόρων καλλιτεχνικών ειδών σε ένα σημείο.

Michalis Moschoutis

Ο Μιχάλης Μοσχούτης είναι μουσικός, έχει ως βασικό όργανο την κιθάρα, τρέχει το label Holotype Editions, ασχολείται με την εκπαίδευση και επιμελείται το φεστιβάλ INMUTE. Στις ζωντανές του εμφανίσεις, απογυμνώνει τον ήχο σε μονολιθικές δομές καθαρού τόνου και θορύβου.

Jannis Anastasakis

Ο Γιάννης Αναστασάκης χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals).

Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα "επιτρεπτά" όρια.

Είναι μέλος του οπτικο-ακουστικού project, Elektronik Meditation όπως και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Arve Henriksen, Haig Yazdjian, Θοδωρή Ρέλλο, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη κ.α.

Μαζί του η Deniz στα visuals & live-painting

Hior Chronik

O Hior Chronik γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε να δουλεύει ως παραγωγός στον Jazz Fm και ως συντάκτης σε διάφορα μουσικά περιοδικά. Με τη δημιουργία της μουσικής ξεκίνησε να πειραματίζεται πριν 7 χρόνια εστιάζοντας περισσότερο στον κινηματογραφικό ήχο. Η μουσική του στηρίζεται στο πιάνο και τα μακρόσυρτα μελαγχολικά ηχοτοπία που διαμορφώνουν έναν ήχο πέρα από εκφραστικές δεσμεύσεις. Η πρώτη του κυκλοφορία I’ m a Tree κυκλοφόρησε από την καναδική εταιρεία Les Enregistrements Variables. Πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Unspoken Words για λογαριασμό της mu:nest label, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται συνεργασίες με τους Akira Kosemura, Natalie Beridze/Tba, Aaron Martin, R. Doering κ.α. Είναι μέλος των Pill-Oh και το 2012 κυκλοφόρησε για λογαριασμό της Kitchen.Label το άλμπουμ Vanishing Mirror. Η νέα προσωπική του δουλειά αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο επίσης από την Kitchen.Label με τον τίτλο Taking the veil με πολλές συνεργασίες μαζί με τους : Field Rotation, Sophie Huchings, Familiar Trees, Yoshida Yashusi k.α καθώς και η συνεργασία του με τον Arovane απο την Strange Isolate Places τον Ιούλιο με το άλμπουμ " In Between " και τον Μιχάλη Δέλτα λίγο αργότερα απο την Sun Sea Sky Records.

Keywords
Τυχαία Θέματα