Το Θέατρο του Βασιλιά Ήλιου, με την Ι. Ηλιουπόλου και τον Ν. Λαάρη στο Ίδρυμα Β. &Μ. Θεοχαράκη

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Νίκος Λαάρης θα βρεθούν και πάλι στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε μία συναυλία που ενώνει τη μουσική με τη λογοτεχνία, με τίτλο Το Θέατρο του Βασιλιά Ήλιου.


Ο ρομαντισμός και η κλασική ισορροπία του γαλλικού θεάτρου. Από την αρρενωπότητα του Corneille και την λεπτότητα κι ακριβολογία

του Racine στα ακαταμάχητα κωμικά τεχνάσματα του Molière. Το γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα σε συνδυασμό με τη σουίτα από την όπερα “Les Indes Galantes”, του Jean-Philippe Rameau.


Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγελία
Νίκος Λαάρης πιάνο


ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις Ύψιλον: Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο (1987), Δίγαμμα (1992), Ευχήν Οδυσσεί (1997), Από το Ένα στο Δύο (2000), 11 τόποι για 1 καλοκαίρι (2007) & Το Σπίτι (2012). Επίσης, έχουν εκδοθεί: η μετάφραση στο έργο του P.B. Shelley Υπεράσπιση της Ποίησης (ύψιλον 1996), τα παιδικά παραμύθια Τι Ζητάει ο Ζήνων; σε μουσική Άλκη Μπαλτά (ύψιλον 2004) -κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου, Η Πράσινη Σκουφίτσα (ύψιλον 2008), Άλλο και τούτο (ύψιλον 2012) και το δοκίμιο Η Κούκλα (Ίκαρος 2008). Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: Το καράβι του Έλατου (2000) και Ιοκάστη (2002). Έχει γράψει, επίσης, στίχους για τραγούδια των: Γιώργου Κουρουπού, Πέτρου Περάκη, Στάθη Γυφτάκη, Τατιάνας Ζωγράφου κ.ά. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια (έχει μελετήσει συστηματικά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι’ αυτό) και επιμελείται εκδόσεις βιβλίων. Πρόσφατες εκδόσεις: Οδυσσέας Ελύτης: Ο ναυτίλος του Αιώνα και Συν τοις άλλοις, ενώ επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής.


NIKOΣ ΛΑΑΡΗΣ

Ο Νίκος Λαάρης, που έχει χαρακτηριστεί από τον Stephen Pettit των Times ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο”, σπούδασε πιάνο στο Royal College of Music του Λονδίνου και διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorium van Amsterdam. Του απoνεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (South Bank Centre, Carnegie Hall, Ελληνικό Φεστιβάλ) και συνεργαστεί ως σολίστ με τις ΚΟΑ, ΚΟΘ και Καμεράτα. Για την σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Παραλλαγές Goldberg (χορογραφίαPhilip Taylor), το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”. Την τρέχουσα περίοδο διηύθυνε την Καμεράτα στο μιούζικαλ Kiss me Kate του Cole Porter στο Μέγαρο Μουσικής και στην όπερα Στη Σωφρονιστική Αποικία του Philip Glass σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ανάμεσα από τα μέρη της Σουίτας από την όπερα «Les Indes Galantes» του Jean-Philippe Rameau

Αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα:

«Φαίδρα» του Racine, σε μετάφραση Σ. Πασχάλη
«Ελ Σίντ» του Pierre Corneille, σε μετάφραση Ι. Ηλιοπούλου
«Βερενίκη» του Racine, σε μετάφραση Σ. Πασχάλη
«Ταρτούφος» του Molière, σε μετάφραση Π. Μάτεσι
«Κατά φαντασίαν ασθενής» του Molière, σε μετάφραση Ε. Μπελιέ
«Σχολείο Γυναικών» του Molière, σε μετάφραση Ε. Μπελιέ
«Ντον Ζουάν» του Molière, σε μετάφραση Ε. Μπελιέ

Keywords
Τυχαία Θέματα