Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα: έκθεση του Athens Prin Fest στο metamatic:taf

Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χρακτικής και Εκτυπώσεων / Athens Print Fest, φιλοξενώντας την έκθεση Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα.

To Athens Print Fest πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια στην Αθήνα

και αποτελεί μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στη χαρακτική και τις εκτυπώσεις με νέες και καινοτόμες δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος γύρω από τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της σύγχρονης χαρακτικής.

Η έκθεση αναπτύσσεται γύρω από δυο φιλοσοφικούς στοχασμούς, της Πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου και της θεωρίας της «Βεδάντα», όπου και οι δυο αναφέρονται στο δεδομένο της αίσθησης και της απατηλότητας της.

Στην παραβολή του σπηλαίου του Πλάτωνα, αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα είναι μόνο μια αντανάκλαση του αληθινού κόσμου. Είναι μια απάτη των αισθήσεών μας αλλά όχι ο κόσμος της αλήθειας. Η γνώση ανήκει στο κόσμο των ιδεών. Συμφώνα με μια εκδοχή της ινδικής φιλοσοφίας (Βεδάντα) αυτό που βιώνουμε σαν πραγματικότητα είναι ψευδαίσθηση, κατασκευή του νου. Τα πέπλα της άγνοιας δεν μας αφήνουν να δούμε τη πραγματική φύση του νου, να έχουμε πρόσβαση δηλαδή στην γνώση. Με βάση αυτή τη κοινή αμφισβήτηση της πραγματικότητας, οι καλλιτέχνες προτείνουν την δική τους προσέγγιση.

Συμμετέχουν: Kavita Nayar και Yusuf από την Ινδία, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Γιάννης Μονογυιός και Florence Χρηστάκη από την Ελλάδα

Έργο: Kavita Nayar

Περισσότερα για το Athens Prin Fest μπορείτε να δείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα