Παραμύθια από ποιήματα: έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ίκαρος και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο Παραμύθια από ποιήματα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 20.00, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους ποιητών της γενιάς του ’30 και γράφει παραμύθια

με πρωταγωνιστές τις εικόνες του· συγκεκριμένα, έργα του Εγγονόπουλου, του Σεφέρη, του Σαραντάρη και του Ρίτσου. Τα τέσσερα παραμύθια που προέκυψαν έτσι, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίκαρος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στη σειρά «Αν διάβαζα…ποιητές της γενιάς του ’30».

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Λίγο ακόμα – ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Σαν το καΐκι –που περνά ανάμεσα στα ψηλά κύματα ενώ το πλοίο της γραμμής θαλασσοδέρνεται– κινήθηκα ανάμεσα στα ποιήματα και τράβηξα τη γραμμή της αισιοδοξίας που νομίζω πως υπάρχει. Πιστεύω πως δεν πρόδωσα την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη με αυτόν τον ελιγμό ανάμεσα στις στροφές του. Πρόθεση μου είναι να σας στείλω στα ποιήματα, να βρείτε εκεί όλο τους το βάθος και τη σοβαρότητα. Δεν διάλεξα ποιήματα. Κάποιος άλλος θα διάλεγε πιο εύστοχα. Ζωγράφισα τις εικόνες που λάμπανε ανάμεσα στα ποιήματα και βρήκα ένα δικό μου –δικό τους– μονοπάτι στο φως.

Α.Κ.

Βεγγαλικά – ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου.

Όταν, διαβάζοντας τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου, έφτασα στο Περί Ύψους, σαν να ξεπήδησε μπροστά μου ο ίδιος ο Εγγονόπουλος. Μήπως τα ποιήματά του δεν είναι πασχαλινά χαλκούνια; νυχτερινά υπέρλαμπρα μετέωρα του αττικού ουρανού; Το χέρι του που γράφει δεν είναι λαμπρό μέσ᾿ στον ήλιο, και φωτεινό από αστραφτερά πυροτεχνήματα τη νύχτα; Όταν μιλά δεν ρημάζουν το παν φοβεροί σεισμοί; Ηφαίστεια δεν ξεπετιούνται στο Περού και ξερνάνε στα ουράνια την οργή τους; Μήπως ο Νίκος Εγγονόπουλος δεν είναι ο γιος του στρατηγού Μπολιβάρ; Μέσα στη σκιά, στα σκοτεινότερα στενά της αγοράς, πίσω από τη μάσκα του Ιταλού πυροτεχνουργού – κου-κου, σε γνωρίσαμε, ευγενικέ κύριε Εγγονόπουλε!

Α.Κ.

Οι περιπέτειες της Ρόζας – ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Ο βαρύς χειμώνας, τα μαύρα σύννεφα, η άνοιξη, όλα στριμώχνονται να χωρέσουν στον χείμαρρο των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. Ζήτησα την άνοιξη. Ωστόσο, παραμονεύουν σύννεφα που δεν ξεδίψασαν και που τα τραγούδια δεν ξορκίζουν. Πρώτη μου συντροφιά σ’ αυτή την αναζήτηση στάθηκε η ανθολογία των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου από τη Χρύσα Προκοπάκη. Χρειάστηκε όμως να ανατρέξω στο σύνολο του έργου του για να έχω τη δική μου γνώμη. Από δίπλα και η βιογραφία του ποιητή από τον Παντελή Πρεβελάκη. Τριγύρισα και σε άλλα βιβλία· μέχρι και στις Μεγάλες προσδοκίες του Ντίκενς, για να θυμηθώ πώς περιγράφει την κυρία Χάβισαμ. Θα ευχηθούμε λοιπόν μαζί με τον ποιητή να τα συμφιλιώσει όλα το κορίτσι που αγαπά τις πεταλούδες. Με τόσες πολλές πεταλούδες που μαζεύτηκαν δεν θα ’ρθει η άνοιξη;

Α.Κ.

Πηγαινέλα στα σύννεφα – ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη.

«Σε άγγιξα και ξανάγινα το παιδί
που νοιώθει την ομορφιά του
πρώτου λουλουδιού (και) που
ευφραίνοντας το χέρι του,
ευφραίνει την ψυχή του»

Γιώργος Σαραντάρης

Μερικές ζωγραφιές μπήκαν σε μια σειρά και συνέθεσαν ένα παραμύθι. Ζωγραφικά έργα που είναι εμπνευσμένα από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη. Ανάμεσα από τα ποιήματα ξεπροβάλλουν χρώματα, φώτα, παιχνίδια, έρωτες, γιορτές, άλογα, ήλιοι, θάλασσες, σύννεφα, που ο Κυριτσόπουλος μάζεψε στους πίνακές του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά γνώρισε τη ζωγραφική στο Παρίσι. Στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται: εκθέσεις ζωγραφικής (Στροφή, Gazette, Ώρα, Σκουφά, Άστρα, Ζουμπουλάκη, Άνεμος, ΜΙΕΤ κ.α.)· εικονογραφήσεις και σχεδιασμός βιβλίων παιδικών, μουσικών, εκπαιδευτικών κ.α.· κινούμενο σχέδιο σε παιδικά και μουσικά προγράμματα και παραστάσεις· ζωγραφική εξωφύλλων βιβλίων, δίσκων και CD. Συνθέτει βιβλία για μικρούς και μεγάλους που στηρίζονται κυρίως στην εικόνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα