​Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας για λίγες ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Badminton

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας, η παράσταση που έχει ενθουσιάσει μέχρι σήμερα πάνω από 100.000 θεατές, συνεχίζει για λίγες ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Badminton!

Το συναρπαστικότερο ταξίδι της ελληνικής μυθολογίας που ήδη έχουν ζήσει πάνω από 100.000 θεατές, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων στο θέατρο Badminton!

Το συναρπαστικότερο ταξίδι της ελληνικής μυθολογίας, η Αργοναυτική

Εκστρατεία, έγινε μια μεγάλη παράσταση στο Θέατρο Badminton: ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας είναι η νέα υπερπαραγωγή του Badminton, που μετά τον θρίαμβο του Θησέα και της Αριάδνης στο νησί των ταύρων (περισσότεροι από 110.000 θεατές και βραβείο της Ακαδημίας Θεατρικών Βραβείων) επιστρέφει στην ανεξάντλητη πηγή των ελληνικών μύθων, για να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα θέαμα υψηλών απαιτήσεων.

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας μια επική περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων τουαπό το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Κολχίδας και καταλήγει στα τεχνάσματα και τις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, στην προσπάθειά του νακλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Σύμμαχοι του Ιάσονα είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια, ο πιστός του σύντροφος Ορφέας και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, πελώρια κύματα, αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην Ανατολή.

Ηγέτης της μεγάλης περιπέτειας των Αργοναυτών είναι ο Γιάννης Στάνκογλου, που ερμηνεύοντας τον Ιάσονα επιστρέφει σε «γνώριμα» μονοπάτια, καθώς διέπρεψε στον ρόλο του Θησέα. Μαζί του, σε μια εμφάνιση-έκπληξη η Σαβίνα Γιαννάτου κρατά τον ρόλο της Μήδειας, αλλά και της ιερής ομιλούσας βελανιδιάς που τοποθέτησε η θεά Αθηνά στην πλώρη της Αργώς. Τον Ορφέα, τον αχώριστο φίλο του Ιάσονα, ενσαρκώνει ιδανικά ο Ζαχαρίας Καρούνης, ενώ τον Κένταυρο Χείρωνα υποδύεται ο Ιβάν Σβιτάιλο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, μετά τον Θησέα και τον Τρωικό Πόλεμο, ενώ τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών, ένας πολύπλευρος δημιουργός που μπόλιασε με νέο ήθος το ελληνικό τραγούδι, ο Παρασκευάς Καρασούλος. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Κηπουργός, ο συνθέτης που προίκισε την ελληνική μουσική με σπουδαίους κύκλους παιδικών τραγουδιών όπως, μεταξύ άλλων, η θρυλική Λιλιπούπολη και τα Μυστικά του Κήπου. Είκοσι πέντε χορευτές, ηθοποιοί και τραγουδιστές ζωντανεύουν το ταξίδι και τις περιπέτειες της Αργώς και των Αργοναυτών, πλαισιωμένοι από τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια που εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης.

Ανεβείτε κι εσείς στην Αργώ κι ακολουθήστε τους Αργοναύτες στο μαγικό τους ταξίδι από το Πήλιο ως την Κολχίδα, σε μια παράσταση που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους!

Στο Θέατρο Badminton! Το πνεύμα της Αργοναυτικής Εκστρατείας σε μια παράσταση!

Η Αργοναυτική Εκστρατεία, ένας από τους εμβληματικότερους ελληνικούς μύθους, κατέχει θέση ισάξια με την Οδύσσεια, την Ιλιάδα και τους άθλους του Ηρακλή. Τοποθετημένη χρονικά μια γενιά πριν απ’ τον Τρωικό Πόλεμο, συνιστά, στην ουσία, μια «Οδύσσεια πριν από την Οδύσσεια». Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο μύθος του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας αποτελεί μια αλληγορία που αποτυπώνει ποιητικά το επινοητικό, ανοιχτό και φιλομαθές πνεύμα των Ελλήνων, που επί χιλιετίες τολμούν, εξερευνούν και υπερβαίνουν εμπόδια με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης.

Αυτό ακριβώς το γνήσια ελληνικό πνεύμα έρχεται να υπογραμμίσει η παράσταση, αναδεικνύοντας τον εφευρετικό και προοδευτικό χαρακτήρα των Αργοναυτών, δίνοντας έμφαση στην ποιητική διάσταση του λόγου και προτείνοντας έναπλούσιο και γοητευτικό για τις αισθήσεις υπερθέαμα, που όμως σέβεται την ουσία και τις διδαχές του μύθου. Τοκείμενο του Παρασκευά Καρασούλου αξιοποιεί τις αρχαίες πηγές (τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τις αναφορές του Απολλόδωρου), ενώ οι συνθέσεις του Νίκου Κηπουργού, άλλοτε ανάλαφρες και παιγνιώδεις κι άλλοτε δυναμικές και υποβλητικές, συνοδεύουν την επική εξερεύνηση των Ελλήνων Αργοναυτών στην άγνωστη Ανατολή.

Θησέας, Ιάσονας και Θέατρο Badminton: θέτοντας νέα στάνταρ στο παιδικό θέατρο.

Ο Ιάσονας πιάνει το νήμα από το σημείο όπου σταμάτησε η πιο επιτυχημένη παιδική παράσταση των τελευταίων ετών, ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων: στόχος του Badminton είναι η δημιουργία παιδικών παραστάσεων διεθνών προδιαγραφών, που συνδυάζουν το εντυπωσιακό θέαμα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ελληνικής μυθολογίας, θέτοντας ψηλά τον καλλιτεχνικό πήχη. Φέτος το Badminton, επιστρατεύοντας μια εκλεκτή δημιουργική ομάδα, προχωράει με τον Ιάσονα ένα ακόμα βήμα μπροστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα