Ντένη Θεοχαράκη - macro-micro-cosmos: έκθεση στην αίθουσα τέχνης «έκφραση-γιαννα γραμματοπουλου»

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Ντένης Θεοχαράκη, με τίτλο macro-micro-cosmos.

Έργα μεγάλων διαστάσεων, από το 2010 έως το 2013, άλλα με μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και άλλα με μεικτά υλικά σε μουσαμά, δέρμα ή ξύλο αποκαλύπτουν τον οραματικό της κόσμο.

Ο καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Γιάννης Ψυχοπαίδης γράφει για το έργο της στον ομότιτλο κατάλογο: «Στο κλίμα μιας αδρής ποιητικής γραφής κινείται η ζωγραφική της Ντένης Θεοχαράκη, ένα κλίμα που τόσο εύγλωττα - σαν δημοτικό τραγούδι - εκφράζει

ο υπερρεαλιστικός στίχος του Οδυσσέα Ελύτη «βράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά κόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς τον άρτο». Οι βράχοι, η ερημιά, η σιωπή, ποιητικές εικόνες μεγάλης γλωσσικής πυκνότητας στον Ελύτη, γίνονται εδώ, στην έκφραση της Ντένης θεοχαράκη, εικαστικές φόρμες από ένα προσωπικό λεξιλόγιο που λυρικά καταγράφει μια νέα αισθητική εικονογραφία της γης, μια τοπιογραφία του αρχέγονου και του πρωταρχικού, μια μορφολογία ενός άγονου, άγριου, αλλά παρ’ όλα αυτά κατοικημένου εδάφους ... Η φύση δεν αντιγράφεται, δεν αναπαρίσταται εικονογραφικά, αλλά ούτε στέκεται σαν αφορμή για μια απλοϊκή διακοσμητική καλλιγραφία. «Η ακρίβεια δεν είναι η αλήθεια», έλεγε ο Matisse, κι αυτό εδώ έχει την ισχύ του. Η συγκινησιακή ένταση στη ζωγραφική της Ντένης Θεοχαράκη είναι αυτή που απο-δομεί και ανα-δομεί τη φύση και αναζητά την αλήθεια μιας «άλλης» ακρίβειας, αναζητά μορφές αποδεσμευμένες από την αναπαράσταση, αλλά δεσμευμένες από την ευαισθησία, την εκφραστική δύναμη, τη λυρική έμπνευση και το ανήσυχο πνεύμα του δημιουργού.»

Ο κριτικός τέχνης Giuliano Serafini επισημαίνει για το έργο της Ντένης Θεοχαράκη ότι: «δεν αργεί κανείς να συνειδητοποιήσει ότι η μεταφορά στο έργο της οδεύει προς το οικουμενικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις βασικές κατηγορίες της ύπαρξης. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι ο άνθρωπος, η φύση και ο χρόνος είναι τα πραγματικά «συστατικά» της ποιητικής της ζωγράφου, και ότι η έρευνά της παρακινείται από μια συλλογιστική της μνήμης, άλλοτε της ατομικής άλλοτε της συλλογικής: ένα είδος αέναου ημερολογίου, όπου γράφει η ίδια για τον εαυτό της, κομίζοντας την προσωπική της εμπειρία από τον κόσμο.»

Η Ντένη Θεοχαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, Major in Finance) από το Stern Business School του New York University. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2006-2011) με δάσκαλο τον Γιάννη Ψυχοπαίδη στη ζωγραφική και τον Μανώλη Μπαμπούση στη φωτογραφία. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος με αισθητικά δοκίμια των Γιάννη Ψυχοπαίδη και Giuliano Serafini με όλα τα εκτιθέμενα έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα