Μουσική για… τα μάτια μας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Στιγμές από τη μαγεία της μεγάλης οθόνης θα χαρίσει στο κοινό η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία της με τίτλο «Μουσική για… τα μάτια μας!», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 11:30 π.μ.).

Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει δημοφιλή μουσικά θέματα του Αμερικανού Τζον Γουίλιαμς, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής του καιρού

μας, από αγαπημένες ταινίες περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας (Ε.Τ.-Ο εξωγήινος, Τζουράσικ Παρκ, Χάρι Πότερ, Ιντιάνα Τζόουνς, κ.ά.). Αφηγητής θα είναι ο δημοφιλής ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς. Η εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη εντάσσεται στον Κύκλο Το Μέγαρο των Παιδιών-Κυριακή πρωί στο Μέγαρο (Συναυλίες για όλη την οικογένεια), πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Eurobank και αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ.

Το πρόγραμμα

Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της κινηματογραφικής μουσικής θα απολαύσουν, σε αυτή την πρωινή συναυλία, τις Περιπέτειες στη Γη από τη μουσική της ταινίας Ε.Τ.-Ο εξωγήινος, θέματα από τη μουσική του φιλμ Tζουράσικ Παρκ, αποσπάσματα από τη μουσική του Γουίλιαμς για την κινηματογραφική σειρά Χάρι Πότερ, τη Σουίτα από τη μουσική της ταινίας Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου, καθώς και μουσικά αποσπάσματα από τις ταινίες Η επιστροφή των Τζεντάι και Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται.

Ο Τζον Τάουνερ Γουίλλιαμς (γενν. 1932) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής του καιρού μας. Κατά τη διάρκεια της εξηκονταετούς σταδιοδρομίας του, έχει υπογράψει τις πιο χαρακτηριστικές παρτιτούρες για ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Τα σαγόνια του καρχαρία», οι κινηματογραφικές σειρές «Πόλεμος των άστρων» και «Ιντιάνα Τζόουνς», «Σούπερμαν», «Τζουράσικ Παρκ», «Ε.Τ.», «Χάρι Πότερ», «Μόνος στο σπίτι», «Η λίστα του Σίντλερ» και άλλες. Είναι σχεδόν αποκλειστικός μουσικός συνεργάτης του Στήβεν Σπήλμπεργκ (έχει γράψει μουσική για όλες τις ταινίες του εκτός από «Το πορφυρό χρώμα»), ενώ έχει συνθέσει θεματική μουσική για τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και σίριαλ. Ο Τζον Γουίλιαμς έχει γράψει επίσης πολυάριθμα κλασικά κοντσέρτα. Διετέλεσε επί δεκατρία χρόνια (1980-1993) βασικός αρχιμουσικός της διάσημης ορχήστρας Boston Pops. To εντυπωσιακό βιογραφικό του μεγάλου συνθέτη, μαέστρου και πιανίστα περιλαμβάνει 5 Όσκαρ, 4 Χρυσές Σφαίρες, 7 βραβεία της Βρετανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας και 21 βραβεία Γκράμμυ. Έχει στο ενεργητικό του 49 υποψηφιότητες για Όσκαρ, γεγονός που καθιστά τον Τζον Γουίλιαμς τον δεύτερο καλλιτέχνη στην ιστορία του θεσμού με τις περισσότερες υποψηφιότητες μετά τον Ουόλτ Ντίσνεϋ.

Ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς που έχει αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή στην κυριακάτικη συναυλία της ΚΟΑ, γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη (1991). Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ, τις δύο κρατικές σκηνές, καθώς και με πολλά θέατρα και θιάσους εντός Αθηνών. Έχει δουλέψει στον κινηματογράφο και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Το 1991, τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για την ερμηνεία του στο ρόλο του Τρουφαλντίνο στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων του Γκολντόνι. Το 2004, σκηνοθέτησε την παράσταση Βαρετανοί-Ολυμπιακές επιδείξεις καθ’ οδόν, που παίχτηκε σε δρόμους και πλατείες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2006, σκηνοθέτησε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση 7 Ρίχτερ του τούρκου συγγραφέα Μπέχιτς Ακ. Επίσης, συμμετείχε στο στήσιμο του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου Πετρούπολης, όπου εργάστηκε δύο χρόνια. Οργάνωσε σεμινάρια αυτοσχεδιασμού που παρείχε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στους τελειόφοιτους του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΚΟΑ, του παλαιότερου ελληνικού ορχηστρικού συνόλου, είναι πολλαπλή, καθώς η ορχήστρα διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις σε σχολεία, συναυλίες για όλη την οικογένεια, ανοικτές δοκιμές, εργαστήρια χάλκινων πνευστών κ.ά. Στη συναυλία της 1ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα καθοδηγήσει από το πόντιουμ ο Μίλτος Λογιάδης, που υπήρξε μόνιμος μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων, με την οποία έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην ημεδαπή και την αλλοδαπή και έχει παρουσιάσει κατά καιρούς πλειάδα έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών σε πρώτη πανελλήνια. Ακόμη, ο Μίλτος Λογιάδης, που θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, έχει συμπράξει με γνωστά ελληνικά μουσικά σύνολα αλλά και με ορχήστρες στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Δανία, καθώς και με την Όπερα της Ουλμ, της οποίας διετέλεσε επί διετία μόνιμος αρχιμουσικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα