Μνημείων Άνδρες, του Τζορτζ Κλούνει

Η Odeon παρουσιάζει στις ελληνικές αίθουσες από 13 Φεβρουαρίου 2014 τη νέα ιστορική περιπέτεια του Τζορτζ Κλούνει, με τίτλο «Μνημείων Άνδρες», που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Με τους: Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Zαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν και Κέιτ Μπλάνσετ.

Η ταινία

Το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, εξετάζει τη δράση

μιας επίλεκτης “διμοιρίας” ανθρώπων, οι οποίοι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν επιφορτιστεί με μια πολύ σημαντική υποχρέωση: Να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Κι αν αυτή η αποστολή φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη διμοιρία, η οποία θα πρέπει να ξετρυπώσει τα έργα τέχνης και να τα αποσπάσει από τους Ναζί, αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης.

Οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι της τέχνης μπορεί να γνωρίζουν τα πάντα για τον Μικελάντζελο, ωστόσο δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα όπλο. Τι ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε λοιπόν να έχει μια επιχείρηση σαν αυτή, αν αναλογιστεί κανείς πως η μοίρα των έργων τέχνης αγνοείται πλήρως μετά τις εντολές της καθολικής καταστροφής τους, με την πτώση του Ράιχ; Καθώς οι υπέροχοι αυτοί «Μνημείων Άνδρες», όπως αποκαλούνται, αποφασίζουν να σταθούν αντιμέτωποι με το χρόνο προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφή μιας πολιτιστικής κληρονομιάς 1.000 χρόνων, δεν διστάζουν τελικά να ρισκάρουν ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή, για χάρη των μεγαλύτερων πολιτιστικών μνημείων της ανθρωπότητας.

Η Ιστορία όμως εξακολουθεί να γράφεται μέρα με τη μέρα και η ταινία «Μνημείων Άνδρες» αποδεικνύεται πλέον όλο και πιο επίκαιρη, καθώς τους τελευταίους μήνες οι ευαισθητοποιημένοι πολιτιστικοί φορείς σε συνδυασμό με τις τοπικές αρχές διαφόρων χωρών έχουν εντοπίσει έναν τεράστιο αριθμό από μοναδικά έργα τέχνης τα οποία εκλάπησαν στο παρελθόν από τους Ναζί και τώρα πλέον γίνονται προσπάθειες να επιστραφούν στους νόμιμους κατόχους τους. Μεταξύ των σημαντικών έργων που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου (Γερμανία, Ολλανδία Αγγλία, Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία,…) βρίσκονται και καλλιτεχνικά αριστουργήματα ανυπολόγιστης αξίας από καλλιτέχνες όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Μαρκ Σαγκάλ, Ότο Ντιξ, Έρνστ Λούντβιγκ Γκίρχνερ, Βασίλι Καντίνσκι, Έγκον Σίλε, Πάουλ Κλέε, Γκούσταφ Κλιμτ, κ.α.



Μνημείων Άνδρες / The Monuments men (112')

Σκηνοθεσία: Τζόρτζ Κλούνει

Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν, Zαν Ντιζαρντέν, Μπομπ Μπάλαμπαν και Κέιτ Μπλάνσετ

Keywords
Τυχαία Θέματα