Μετασχηματισμοί 2: Ο Έρωτας του ποιητή - Dichterliebe στη Στέγη

Τι συμβαίνει όταν μεταφράσεις τα ποιήματα του Heinrich Heine από τον κύκλο τραγουδιών του Robert Schumann; Μια συγκινητική συναυλία για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής υπεροχής.

Το Ελληνικό Σχέδιο και οι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Πρόκειται για τη συνέχεια του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2015, όταν η ιδέα των Μετασχηματισμών αντάμωσε το ερώτημα του Διονύση Καψάλη: «Δὲν θὰ ἦταν ὄμορφο νὰ ἀκούσουμε κάποτε καὶ τὰ εἰκοσιτέσσερα τραγούδια τοῦ κύκλου τραγουδημένα σὲ μιὰ κανονικὴ κατὰ τὰ ἄλλα βραδιὰ τῆς ζωῆς μας, χωρὶς τὴν πολλὴ συνάφεια τῆς (δικαίως ἢ ἀδίκως) λεγόμενης σοβαρῆς μουσικῆς καί, πάνω ἀπ᾽ ὅλα, σὰν νὰ μπορούσαν νὰ γίνουν γιὰ λίγο ἑλληνικὰ τραγούδια;» Παρουσιάστηκε λοιπόν το Φεβρουάριο του 2016 το Χειμωνιάτικο ταξίδι, από τη μετάφραση/προσαρμογή των τραγουδιών του κύκλου Winterreise του Franz Schubert, σε στίχους του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Wilhelm Müller.

Φέτος, ο Διονύσης Καψάλης μεταφράζει τα ποιήματα του Heinrich Heine από τον κύκλο τραγουδιών Dichterliebe του Robert Schumann για φωνή και πιάνο, με στόχο πάντοτε την αμεσότητα στο περιεχόμενο, την κατανόησή του και τη συγκίνηση που εμπεριέχεται στο κείμενο.

Έτσι, στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ερμηνεύσουν μια επιλογή τραγουδιών από τον κύκλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι (Winterreise) που παρουσιάστηκε στην πρώτη συναυλία με αυτήν την ιδέα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

1ο Μέρος

O ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ – Dichterliebe
Robert Schumann, Heinrich Heine

2ο Μέρος

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – Winterreise (επιλογή)
Franz Schubert, Wilhelm Müller

Μετάφραση / απόδοση ποιημάτων: Διονύσης Καψάλης
Προσαρμογή μουσικού κειμένου: Τάσος Ρωσόπουλος

Φωνή: Γιώργος Κανάρης
Πιάνο: Peter Bortfeldt


Επόμενη συναυλία: 24 Φεβρουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00


Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς εξακολουθούν για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.

Διαβάστε περισσότερα:

Διονύσης Καψάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε φιλολογία στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις. Το πιο πρόσφατο ποιητικό βιβλίο του είναι το Μιὰ ὑπόθεση εὐδαιμονίας (Άγρα 2014). Έχει μεταφράσει για το θέατρο έργα του Σαμουήλ Μπέκετ και του Σαίξπηρ. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Ξυδάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Χριστιανάκη, τα Διάφανα Κρίνα κ.ά. Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), όπου από το 1999 κατέχει τη θέση του διευθυντή. Διδάσκει το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Peter Bortfeldt

Ο Peter Bortfeldt έχει κάνει εμφανίσεις σε Ευρώπη, Ισραήλ, Βόρεια και Νότια Αφρική και Ασία ως σολίστας, σε μουσική δωματίου, ως συνοδός στο λυρικό τραγούδι, ως διευθυντής ορχήστρας και ως συνθέτης. Έχει διατελέσει διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας στις όπερες του Άαχεν και της Βόννης και έχει διευθύνει συναυλίες και φεστιβάλ. Ως πιανίστας, έχει εμφανιστεί στο πλαίσιο πολλών φεστιβάλ στις τέσσερις ηπείρους (σολίστας) και έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνούς φήμης διευθυντές ορχήστρας. Έχει επίσης ηχογραφήσει ζωντανά, αλλά και σε στούντιο, για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και για την παραγωγή cd.

Τα έργα σύγχρονης μουσικής για πιάνο καθώς και η μουσική δωματίου αποτελούν καθοριστικό μέρος των προγραμμάτων του. Έχει ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων συνθετών και αρκετοί συνθέτες αφιερώνουν τα έργα τους στον ερμηνευτή. Έχει επίσης διατελέσει λέκτορας στην ανώτατη μουσική σχολή του Detmold, στο Διεθνές Εργαστήριο Όπερας Basoti του Σαν Φρανσίσκο, στο Διεθνές Jekerstudio του Μάαστριχτ και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (Universität der Künste). Έχει διδάξει πνευματική εκγύμναση για πιανίστες στο At Hanns Eisler –Musikhochschule και σήμερα διδάσκει στις Ανώτατες Μουσικές Σχολές της Κολωνίας και της Φρανκφούρτης. Πραγματοποιεί συναυλίες με έργα για φωνή και πιάνο (Lied) και δίνει Masterclasses για την ερμηνεία των Lied με τον τενόρο καθηγητή J. Protschka, όπως επίσης και με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Lisa Graf, τον μπάσο Claudius Muth και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη.

Γιώργος Κανάρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παιδική Χορωδία Αγίου Ευθυµίου Κερατσινίου καθώς και στο φωνητικό σύνολο Οικογένεια Κανάρη, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, μαέστρου Δημήτριου Κανάρη. Σπούδασε πιάνο µε τον Μ. Παπασηφάκη και πήρε δίπλωμα μονωδίας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Δ. Καλαφάτη). Παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας κοντά στον Josef Metternich και σεμινάρια µε τους Helmut Rilling και Thomas Quasthoff. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου (τάξη Δάφνης Ευαγγελάτου). Το 2005 συµµμετείχε στο Grand Prix Maria Callas, λαμβάνοντας Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Oratorio-Lied. Ως σολίστ συνεργάστηκε µε τον H. Rilling στα Κατά Ματθαίον Πάθη του Bach. Επίσης, συµµμετείχε στα Carmina Burana του C. Orff, που παρουσιάστηκαν στη Philarmonie του Μονάχου, καθώς και στην Όπερα του Καΐρου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρόλους όπως Don Giovanni, Conte d’Almaviva (Οι Γάμοι του Φίγκαρο), Guglielmo (Έτσι κάνουν όλες) και Papageno (Ο μαγικός Αυλός, όλα του Mozart), Malatesta (Don Pasquale του Donizetti), Figaro (Κουρέας της Σεβίλλης) και Dandini (Σταχτοπούτα, αμφότερα του Rossini), καθώς και Marcello (Μποέμ) και Sharpless (Madama Butterfly, αμφότερα του Puccini). Με τη Λυρική Σκηνή Αθηνών συνεργάστηκε το 2003 στην παραγωγή Μυστικός Γάμος του Cimarosa, ερμηνεύοντας το ρόλο του Conte Robinson στην Κύπρο. Εκτός από την όπερα, ο Γιώργος Κανάρης δραστηριοποιείται και στο χώρο του Lied, έχοντας στο ρεπερτόριό του έργα όπως Ο έρωτας του Ποιητή (Dichterliebe) και Κύκλος Τραγουδιών (Liederkreis) του Schumann, Κύκνειο Άσμα (Schwanengesang), Χειμωνιάτικο Ταξίδι (Winterreise) και Ωραία Μυλωνού (Die schöne Müllerin) του Schubert, όπως επίσης Lieder των Strauss και Pfitzner. Το 2010 βραβεύτηκε από τους Φίλους της Όπερας της Βόννης και το 2011 υπήρξε υπότροφος του Γερμανικού Συνδέσμου Richard Wagner. Από το Σεπτέμβριο του 2009 ανήκει στο ensemble της Όπερας της Βόννης

Keywords
Τυχαία Θέματα