Με αεροπλάνα και βαπόρια: έκθεση στο 3 137

Το 3 137 με μεγάλη χαρά μετά από την έκθεση με βιβλία καλλιτεχνών “Desk Issues” στην Αθήνα και το Λονδίνο καθώς και την συνεργασία με την Collective Library στο Dynamo στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τον αυτοσχέδιο εκδοτικό οίκο “Πολική αρκούδα”.

Η Πολική Αρκούδα αγαπάει τα γράμματα και τις τέχνες, οργανώνεται και συστήνεται περιοδικά στο κοινό-μια φορά ετησίως-προσκαλώντας δημιουργούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους επαγγελματίες ή

ερασιτέχνες να δημιουργήσουν ένα γλυπτό-βιβλίο εξερευνώντας ένα διαφορετικό θέμα ή μία ιδέα κάθε φορά.

Στις 27 Απριλίου 2014 η Πολική Αρκούδα κάνει ξανά την εμφάνιση της με την έκθεση “Με αεροπλάνα και βαπόρια” που διερευνά το ταξίδι, τη μετανάστευση, τη φυγή, τους διαφορετικούς τόπους που συναντάμε, τα λεωφορεία, τα τραμ, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα βαπόρια. Τα μεταφορικά μέσα πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα μας και συμβάλλουν στην σχέση μας με τον τόπο και τον χρόνο. Επιδρούν στις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη αλλά και παράγουν διαφορετικές ταξιδιωτικές ευκαιρίες και συνθήκες. Τα συγκοινωνιακά δίκτυα δημιουργούν τοποθεσίες και διαμορφώνουν νέες μορφές σύνδεσης μεταξύ περιφέρειας και κέντρου. Ταυτόχρονα, ο τίτλος μας παραπέμπει στην φωνή της Σωτηρίας Μπέλου να ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου. Η αυθεντική λαϊκή φωνή της Μπέλου δίνει ένα επιπλέον χρώμα στις βαριές μεταλλικές κατασκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μια μικρή συλλογή από έργα που προτείνουν νοητικές και πραγματικές μετακινήσεις σε τόπους και μη τόπους, λιμάνια και τρένα και δημιουργούν στάσεις σε καινούριες ανεξερεύνητες τοποθεσίες. Στην έκθεση συμμετέχουν με νέα και παλιά έργα καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Για την έκθεση “Με αεροπλάνα και βαπόρια” συνεργαστήκαμε με την Kunsthalle Lissabon. Ο Joao Mouraο και ο Luis Silva μας πρότειναν το έργο της Carla Filipe “Τα ξαδέλφια από την Βουλγαρία”. Καλέσαμε επίσης την ανεξάρτητη επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι να απαντήσει στον τίτλο αναπτύσωντας τη σκέψη της και έτσι προέκυψε το κείμενο “Welcome to my spaceship, you are beautiful forever”.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις από τα σχολεία τις γειτονιάς.

Συμμετέχουν: Εύα Βλασσοπούλου, Ναταλί Γιαξή, Ορέστης Μαυρουδής, Μάρω Μιχαλακάκου, Cevdet Erek, Carla Filipe, Culpa Nova, Zoe Paul, Dan Perjovschi, Andreas Sell

Keywords
Τυχαία Θέματα