Κίτρινη κορδέλα – Κέβιν Πάουερς

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Κέβιν Πάουερς με τίτλο «Κίτρινη κορδέλα», σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά.

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ GUARDIAN

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 2012

HEMINGWAY FOUNDATION / PEN 2012

Και μετά, το καλοκαίρι,

ο πόλεμος προσπάθησε να μας σκοτώσει καθώς η ζέστη ξεθώριαζε όλα τα χρώματα από τις πεδιάδες… Προσπαθούσε να μας σκοτώσει κάθε μέρα, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Όχι πως η ασφάλειά μας ήταν εγγυημένη. Δεν προοριζόμασταν να επιζήσουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν προοριζόμασταν για τίποτα. Ο πόλεμος θα έπαιρνε ό,τι μπορούσε. Ήταν υπομονετικός. Δεν ενδιαφερόταν για επιδιώξεις, ή όρια, για το αν σε αγαπούσαν πολλοί ή κανένας.

Στην Αλ Ταφάρ του Ιράκ, οι αμερικανοί στρατιώτες Μπαρτ και Μερφ, είκοσι ενός και δεκαοχτώ ετών αντίστοιχα, παλεύουν να επιζήσουν καθώς η διμοιρία τους εμπλέκεται σε αιματηρές μάχες. Έναν χρόνο μετά, ο Μπαρτ επιστρέφει από την πρώτη γραμμή του πυρός. Οι αναμνήσεις ωστόσο δεν τον αφήνουν να ησυχάσει: η οσμή της καμένης σάρκας, ο ήλιος που πέφτει κάθετα, η σκόνη που σηκώνεται καθώς ο δρόμος γαζώνεται από σφαίρες, η υπόσχεση που έδωσε στη μητέρα του Μερφ ότι ο γιος της θα γυρίσει σπίτι του σώος και αβλαβής. Ένα αξέχαστο μυθιστόρημα, με μοναδική συναισθηματική δύναμη, μια ελεγεία στη φιλία, την αγάπη, το κουράγιο και τη θέληση για επιβίωση.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Η επιτομή της δύναμης του γραπτού λόγου. Με γλώσσα ποιητική και ταυτόχρονα ωμή, ζωντανή και συνάμα λιτή, ο Πάουερς γράφει ένα εκθαμβωτικό και διαχρονικό μυθιστόρημα.

Bookseller

Κίτρινη κορδέλα είναι το αντίστοιχο του Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο σε ό,τι αφορά τους αραβικούς πολέμους της Αμερικής.

Τομ Γουλφ, συγγραφέας

Υπέροχο. Επιβεβαιώνει ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να πει την αλήθεια γι’ αυτά που κανείς δεν μπορεί να ξεστομίσει. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Κρις Κλιβ, συγγραφέας

Το απόλυτο βιβλίο για τους μακρόχρονους πολέμους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή. Το βιβλίο αυτό θα διαβάζεται και θα διδάσκεται στις επόμενες γενιές.

Φίλιπ Μέγιερ, συγγραφέας

Αυτό το μυθιστόρημα περίμενα. Γεννημένο από την προσωπική εμπειρία του συγγραφέα, γραμμένο με διεισδυτικότητα και συμπόνια, για το βιβλίο αυτό χρωστάμε ειλικρινή ευγνωμοσύνη στον Κέβιν Πάουερς.

Άλις Σέμπολντ, συγγραφέας

Ο Κέβιν Πάουερς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πολέμησε στο Ιράκ (2004-2005) με την ειδικότητα του πυροβολητή. Μετά την τιμητική του αποστράτευση, πήρε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το Virginia Commonwealth University, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ποίηση στο University of Texas. Αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, για το οποίο έχει λάβει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Hemingway Foundation/PEN και το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της εφημερίδας Guardian. Το βιβλίο έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις λίστες των κορυφαίων εντύπων και βιβλιοπωλείων με τις σημαντικότερες εκδόσεις του 2012, ενδεικτικά: The New York Times Book Review's 10 Best books of 2012, The Daily Beast’s 10 Best Books of the Year, Huffington Post’s Best Books of the Year, Amazon’s Best Books of the Year 2012, Esquire’s Best Books of 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα