Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου: Δημιουργικά κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Η One from the Heart παρουσιάζει τις «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου / Antiparos Cinema Days» από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αιγαίου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και με τη συνεργασία της Αίθουσας Τέχνης αντί και του κινηματογράφου Cine Oliaros.

Το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό πρόγραμμα απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις αλλά μόνο πάθος για το σινεμά και περιλαμβάνει εργαστήρια και παραδόσεις τα πρωινά και προβολές το βράδυ στο θερινό σινεμά του νησιού.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου χώρου να μιλούν για τα μυστικά της δουλειάς τους, και μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική γλώσσα και τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας καθώς και να παρακολουθήσουν προβολές στον θερινό κινηματογράφο του νησιού οι οποίες θα είναι ανοικτές στο κοινό και θα συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα με μεγάλη δυναμική. Οι «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου» φέρνουν σε επαφή το εν δυνάμει κινηματογραφόφιλο κοινό με αναγνωρισμένους δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να ανακαλύψουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο και να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και έκφρασης. Η έμφαση δίνεται στον ελληνικό κινηματογράφο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν μια όχι και τόσο γνωστή τελικά πλευρά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Το φετινό πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύουμε να μετατρέψουμε σε τακτικό ετήσιο ραντεβού έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ένα τρίωρο εργαστήριο καθημερινά το πρωί και προβολές ελληνικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους το βράδυ. Οι παραδόσεις στα εργαστήρια θα γίνουν από τους Αφροδίτη Νικολαΐδου («Εισαγωγή στη Γλώσσα του Κινηματογράφου», Ρηνιώ Δραγασάκη («Η Περιπέτεια της Ταινίας Μικρού Μήκους») και Μαρία Λεωνίδα («Φτιάχνοντας μια Φωτο-Ιστορία», πρακτικό εργαστήριο σε δύο μέρη). Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική ομάδα της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ξεκινά γυρίσματα στην Αντίπαρο μέσα στο καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει τις ταινίες «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και το ντοκιμαντέρ «Πάρβας: Άγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα καθώς και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους των Ρηνιώ Δραγασάκη, Μαρία Λεωνίδα, Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ οι οποίοι και θα τις παρουσιάσουν στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα