Η Γιόκο Όνο με το «Ex-it» στα 51α Δημήτρια!

"You must imagine Peace every day and in your dreams. Greece , I love you!"

Yoko Ono, 2016

Εικαστικός, σκηνοθέτης, performer, ακτιβίστρια και multimedia διαδραστική καλλιτέχνις, η Γιόκο Όνο αποτελεί το πιο βαρύ χαρτί των φετινών Δημητρίων, καθώς για έναν σχεδόν μήνα, από 1η έως 23 Οκτωβρίου 2016, θα "καταλάβει" το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η αιώνια σύντροφος του

Τζον Λέννον παραμένει ανήσυχη, απείθαρχη, αταξινόμητη, αυτόνομη και με μια ολόδική της γλώσσα, που, σταθερά κινούμενη γύρω από το avant guarde και το εννοιολογικό, άπτεται και υπερίπταται μεταξύ ονειροφαντασίας και ρεαλισμού. Με την εγκατάσταση «Ex-it» με τα εκατό φέρετρα που μέσα τους ανθίζουν ελιές –σχόλιο για τη ζωή, το θάνατο, την επιστροφή και την μετενσάρκωση– να εξάπτει τη φαντασία του κοινού, αλλά και με το περίφημο διαδραστικό πρότζεκτ Skyladders, όπως και πλήθος από performances περί του μεταναστευτικού, αλλά και της ζωής πριν και μετά τον θρύλο της μουσικής John Cage –γιατί αυτό είναι το Sky Piece to Jesus–, η μούσα του Λέννον θα συνταράξει τα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, πολλώ δε τη Θεσσαλονίκη, ονειρικά και αναθεωρητικά.

Γιατί Yoko Ono θα πει ...ανατινάξτε τις συμβάσεις, απελευθερώστε την ενέργεια. Στο πνεύμα του Fluxus, αλλά και του Imagine και κινητοποιώντας συνεργατικά τον αφρό της καλλιτεχνικής Θεσσαλονίκης, είναι σίγουρο πως θα απολαύσουμε μια μοναδική στα χρονικά έκθεση.

Συνδιοργάνωση με Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Performances

IMAGINE ALL THE PEOPLE! WISH TREE

Φαντάσου ένα δένδρο. Θα περιμένει εκεί. Το έφτιαξε η Yoko. Συμπυκνώνει εντός του τη ζωή και τον κόσμο. Μέσα του κρύβεται το μέλλον. Πώς θα είναι; Τι θα συμβεί; Μην αναρωτιέσαι, δράσε και σπεύσε! Στόλισέ το, γράφοντας τη δική σου ευχή. Κι όπως συνεχίζουν οι στίχοι του Imagine..., you may say I'm a dreamer, but «we're» not the only one!

Πάρτυ Έναρξης

Κόσμος πολύς, προσμονή μεγάλη, χαράς το εγκώμιον και πολιτισμού γιορτή. Με το ένα, με το δύο, με το τρία και φυσικά με τα 51α Δημήτρια, πάμε και...το γλεντάμε! Γιατί αυτό είναι το πνεύμα του φετινού Αστυβάλ: μια συνύπαρξη πολιτισμού και προβληματισμού, μια σύναξη πνεύματος και δράσης, εμποτισμένη όμως με οίνους και ήχους, που θα σας βάλουν με το καλώς ήρθατε στον κόσμο τους.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για ένα πάρτυ, που όμως συνομιλεί ευθέως με την έκθεση της Yoko Ono, μιας και το σάουντρακ της βραδιάς, το επιμελείται ο Γιάννης Τσουκαλάς. Ο μουσικός επιμελητής της δοξασμένης παράστασης- ντοκουμέντο «Τηλέμαχος- Should I Stay or Should I Go», των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, που λάτρεψε το Βερολίνο, θα διαλέξει ήχους και θα σπινιάρει στα πικ απ νότες, που συνομιλούν ευθέως τη Νέα Υόρκη, πατρίδα της Όνο, μα και τη Θεσσαλονίκη του, μιας και τυγχάνει όσο λίγοι στην πόλη, να είναι μύστης και γνώστης του Dj-ing και της ιστορίας του ρυθμού σ’ όλα τα επίπεδα.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για μια νύχτα όπου ο Lennon θα συνομιλήσει με τον Αγγελάκα, ο Σαββόπουλος με τους Ramones και τα Ξύλινα Σπαθιά με τον Lou Reed. Ναι, το πάρτυ έναρξης των φετινών Δημητρίων, χορεύει, αφουγκράζεται και γλεντάει με μουσικές εξαίσιες και στυλ τοπικοδιαπλανητικό, ως μας πρέπει. Είμαστε Θεσσαλονίκη, αλλά και κόσμος, είμαστε ένα χθες αλλά κι ένα τώρα, εδώ, εκεί, παντού, αύριο, όλες οι νύχτες, μια γιορτή!

Διαβάστε επίσης:

51α Δημήτρια – Αστυβάλ: Όχι πια χθες, μόνο αύριο!

Keywords
Τυχαία Θέματα