Η επιστροφή - On the way home: έκθεση της Σταυρούλας Καζιάλε στην Eleni Marneri Gallery

Όταν ένα μοτίβο επαναλαμβάνεται στη φύση, γίνεται έμπνευση, μέρος γλυπτικής εγκατάστασης, κόσμημα… Ένα τέτοιο μοτίβο δανείζεται η Σταυρούλα Καζιάλε και στήνει στην γκαλερί Eleni Marneri μια εγκατάσταση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου συγκρίνεται το εκτεθειμένο δημόσιο με τις εύθραυστες ιδιωτικές στιγμές, η κοινωνικότητα με την μοναξιά.

Στην εποχή μας που η ατομικότητα εξαφανίζεται, η σκληρή πραγματικότητα και οι ξέφρενοι ρυθμοί της επικαιρότητας ανατρέπουν τα πάντα, πιστεύει πως η τέχνη μπορεί και πρέπει να ενσωματωθεί στην

πραγματική ζωή.

Εμπνεόμενη λοιπόν από τη φύση, που πάντα αντιστέκεται, αναγεννιέται και επιμένει να κρατήσει ό,τι της ανήκει, δημιουργεί από μια ελάχιστη φόρμα ένα ολόκληρο δικό της σύμπαν θέλοντας να στεγάσει ελπίδες, όνειρα, νέα ζωή.

Σ’ αυτή τη φάση μελετά τις καλύτερες αρχιτεκτόνισσες της φύσης, την πολύτιμη μέλισσα και την κοινωνική σφήκα. Παρακολουθώντας τις κοινωνίες και τις κατοικίες τους, οπλίζεται με την επιμονή και την υπομονή τους και αρχίζει το «κτίσιμο».

Με ελαφράδα και ασυμμετρία αποδομώντας και αναδομώντας κυρίως ένα γήινο ευτελές υλικό τη γιούτα, καλύπτει μέρος των τοίχων, κρεμά αιωρούμενα γλυπτά και εξαπλώνεται στο χώρο, μιμούμενη τη φυσική διαδικασία με χειρωνακτικό μόχθο.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημιουργεί και μια σειρά μοναδικών χειροποίητων κοσμημάτων, παντρεύοντας τη μαλακή γιούτα με το σκληρό μέταλλο, ή το ευαίσθητο χειροποίητο χαρτί.

Απρόβλεπτοι και μη αναμενόμενοι συνδυασμοί, που δίνουν γλυπτά μικρής κλίμακας, με σχέδιο ελεγχόμενο στην αρχή, που παίρνει όγκο και αλλάζει μορφές, μέχρι να γίνει στολίδι, φυλαχτό, σημείο ταυτότητας…

Ενώ τα γλυπτά της μοιάζουν να κατοικούνται, τα κοσμήματά της τα φτιάχνει για να φωλιάζουν στο σώμα, να παίρνουν ζωή και κίνηση από αυτό.

Αυτά τα κοσμήματα θα κρυφτούν στη γλυπτική εγκατάσταση, θα φωλιάσουν σε γωνιές της, μέχρι κάποιος να τα ανακαλύψει, να τα παρατηρήσει και γιατί όχι να τα επιλέξει και να τους προσφέρει μια νέα φωλιά.

Η Σταυρούλα Καζιάλε ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τη Ρένα Παπασπύρου, το Ζάφο Ξαγοράρη και τον Πάνο Χαραλάμπους.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Την τελευταία διετία ασχολείται με το σχεδιασμό και δημιουργία εικαστικών κοσμημάτων, πειραματιζόμενη με πολλές τεχνικές και παντρεύοντας, αταίριαστα για το πολύ κόσμο, μεταξύ τους υλικά, με αποτέλεσμα κάθε κόσμημα να είναι μοναδικό.

Έργα της ανήκουν στην ACG art Collection, στη συλλογή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και σε Ιδιωτικές συλλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα