Η Ane Burn live στο Gazarte

Λυρισμός, θεατρικότητα και ντελικάτη post-folk με σήμα κατατεθέν την απόκοσμη φωνή της νορβηγίδας τραγουδοποιού Ane Brun (προφέρεται «Άννα Μπρουν»), στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα και στη σκηνή του Gazarte, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

Η βραβευμένη τραγουδοποιός γιορτάζει 10 χρόνια ανεξάρτητης και δημιουργικής πορείας με δύο συλλογές –Songs 2003-2013, Rarities- και μία solo

ευρωπαϊκή περιοδεία, την πρώτη της μετά το 2005, στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα.

Στο Songs 2003-2013, η Ane Brun έχει μαζέψει 32 κομμάτια από ολόκληρη την δισκογραφία της, από τα πιο δημοφιλή, μέχρι σπάνιες ηχογραφήσεις και επανεκτελέσεις, όπως στο “Neighbourhood #1” των Arcade Fire, ενώ έχει συμπεριλάβει και κάποιες επαναηχογραφήσεις όπως η ορχηστρική ερμηνεία του “Don’t’ Give Up” από τον δίσκο New Blood του Peter Gabriel, όπου η Brun “τολμάει” και κάνει δική της την μοναδική Kate Bush. Με τη συλλογή αυτή, η Brun θέλει να γιορτάσει, όπως η ίδια λέει, το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να φτιάχνει μουσική με τον δικό της τρόπο, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. «Θα μπορούσα να είχα υπογράψει σε μεγάλες δισκογραφικές και να είχα κάνει πιο glamorous video clip και φωτογραφήσεις, αλλά δεν μπορούσα, με έκανε να νιώθω ψεύτικη» ισχυρίζεται η νορβηγίδα τραγουδοποιός όπου η καλλιτεχνική της πορεία, μέχρι στιγμής, δεν αποδεικνύει ούτε για μια στιγμή το
αντίθετο.

Παράλληλα, η Brun κυκλοφορεί και το Rarities, μια συλλογή με 20 κομμάτια και ηχογραφήσεις που περιλαμβάνουν από ακυκλοφόρητα τραγούδια μέχρι διασκευές σε Bjork, Beatles, Elvis, Bob Dylan, Leonard Cohen και Depeche Mode μεταξύ άλλων.

Η Ane Brun υπήρξε το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Νορβηγίας μέχρι και το 2003 όπου το ντεμπούτο της Spending Time With Morgan έκανε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της, A Temporary Drive, το οποίο της χαρίζει το πρώτο της Νορβηγικό Grammy, ενώ όλοι συγκρίνουν τον ήχο της με αυτόν της Feist, της Neco Case και του Nick Drake. Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε αργότερα σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Την ίδια χρονιά, θα κυκλοφορήσει και το Duets, έναν δίσκο με 10 ντουέτα της Brun με διαφορετικούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους, οι Syd Matters, Teitur και οι Madrugada όπου με το τραγούδι αυτό κερδίζει ένα ακόμα Νορβηγικό Grammy.

To 2008, η Anne Brun διασκευάζει το Big In Japan των Alphavile που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας και παράλληλα κυκλοφορεί και το τρίτο της προσωπικό άλμπουμ, Τhe Changing of the Seasons με παραγωγό τον Ισλανδό Valgeir Sigurdsson (Bonnie ‘Prince’ Billy, Múm, Coco Rosie). Τις ενορχηστρώσεις των εγχόρδων του άλμπουμ ανέλαβε ο αμερικανός συνθέτης Nico Muhly (Antony and the Johnsons, Grizzly Bear, ‘The Reader’ Soundtrack).

Το 2010 η Ane Brun περιοδεύει στην Αμερική με τον Peter Gabriel και την αμέσως επόμενη χρονιά ο Gabriel την καλεί να συμμετάσχει στο νέο του άλμπουμ New Blood. Την ίδια χρονιά η Ane Brun κυκλοφορεί το επιτυχημένο single ”Do You Remember” από το επερχόμενο άλμπουμ, It All Starts With One το οποίο αποσπά για άλλη μία φορά διθυραμβικές κριτικές.

Μια γιορτινή βραδιά στο Gazarte, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, με την εύθραυστη φωνή της νορβηγίδας τραγουδοποιού, με pop-folk μελωδίες, σπάνιες ηχογραφήσεις και με διασκευές και επανεκτελέσεις σε καλλιτέχνες θρύλους και πολύ αγαπημένους στο ελληνικό κοινό. Την βραδιά θα ανοίξει η Alice Boman, μία νέα νορβηγίδα τραγουδοποιός με δυναμική όσο και εύθραυστη φωνή, την οποία έχει επιλέξει η ίδια η Ane Brun να τη συνοδεύσει στην περιοδεία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα