Διαλέξεις, προβολή και εργαστήριο χορού στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεχίζει την ανοιχτή επικοινωνία του με τους πολίτες μέσα από τις ανανεωμένες και εμπλουτισμένες εκδηλώσεις του και προσφέρει στο κοινό μία «εικόνα» από τη μελλοντική του λειτουργία, λίγο πριν ολοκλήρωσή του, το 2016.

Για το διάστημα 19 έως 22 Νοεμβρίου 2015 το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει δύο διαλέξεις, μία προβολή, αλλά και ένα εργαστήριο χορού για μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις

του Κέντρου Επισκεπτών περιλαμβάνουν:

Διάλεξη για την Όπερα

Η όπερα στην Ελλάδα: Τα χρόνια πριν την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – 19.11.2015, Ώρα 17.30

Η Ελλάδα γνωρίζει την όπερα τον 19ο αιώνα, αποκτάει δικούς της καλλιτέχνες και συνθέτες, ενώ οι Έλληνες ακούν και βλέπουν όπερα με ενθουσιασμό: την απολαμβάνουν ως τέχνη αναψυχής, αλλά και ως κοινωνικό γεγονός, που τους προσδίδει ευρωπαϊκή αύρα. Όταν πλέον το 1939 ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι πανέτοιμοι να την υποδεχθούν.

Συναρπαστικές ιστορίες από τα πρώτα χρόνια της λυρικής τέχνης σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Πάτρα, Ερμούπολη και Αθήνα.

Ομιλήτρια: Σοφία Κομποτιάτη, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Συνεργάτης Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

Διάλεξη για ενήλικες

Φυσιολογικές κρίσεις της οικογενειακής ζωής – 21.11.2015, Ώρα 12.00

Δίχτυ ασφαλείας, θεμέλιο ζωής, τέχνη συνύπαρξης, αλλά και πεδίο συγκρούσεων και δυσλειτουργιών, η οικογενειακή ζωή είναι ένας ζωντανός οργανισμός, σταθερά εκτεθειμένος στο χρόνο που περνάει, πότε κεντρομόλος και πότε φυγόκεντρος. Μας προκαλεί διαρκώς να συμφιλιωνόμαστε με τις αλλαγές της, να χειριζόμαστε τις αντιφάσεις της, να γεφυρώνουμε τις αποκλίσεις, να επουλώνουμε τις ρήξεις και να αποδεχόμαστε τις ευεργεσίες της.

Ομιλητές: Παντελής Παπαδόπουλος, Ψυχοθεραπευτής-Ψυχίατρος

Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Εργαστήριο χορού για μικρούς και μεγάλους

Γνωριμία με το Χορό/ Vol. 2 – 22.11.2015, Ώρα 12.00

Η ιστορία και η πρακτική του μπαλέτου και του χορού γενικότερα, μέσα από μία διάλεξη/επίδειξη αλλά και αυτοσχεδιασμό από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Για μικρούς και μεγάλους

Επιμέλεια εκδήλωσης: Γιάννης Ντοντσάκης

Κείμενα: Στεριανή Τσιντζιλώνη

Πιάνο: Θοδωρής Ρέγκλης

Επιμέλεια ασκήσεων: Εριφίλη Εφραιμίδου

Κέλλυ Ζαμπέλα

Μαρκέλλα Μανωλιάδη

Γιάννης Ντοντσάκης

Αγγελική Σίμου

Γιάννης Τσιγκρής

Προβολή ταινίας μικρού μήκους

Ellis – 22.11.2015, Ώρα 17:00

Η νέα μικρού μήκους ταινία του JR με πρωταγωνιστή / αφηγητή τον Robert De Niro σε σενάριο Eric Roth και πρωτότυπη μουσική Woodkid σε εκτέλεση Nils Frahm, θα παρουσιαστεί από τις 5 έως τις 8 το απόγευμα στο Κέντρο Επισκεπτών, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης των δημιουργών για δωρεάν προβολή της ταινίας ανά τον κόσμο στο διάστημα 9 έως 22 Νοεμβρίου.

Η ταινία, διάρκειας 14 λεπτών, είναι τοποθετημένη στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο μεταναστών της νήσου Ellis στη Νέα Υόρκη, χώρος που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1902 ως πύλη εισόδου και πέρασμα για περίπου 1,2 εκατομμύρια μεταναστών οι οποίοι επρόκειτο να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Κατά την άφιξή τους, σε κάποιους δεν επιτρεπόταν η είσοδος. Ο Robert De Niro υποδύεται έναν από αυτούς, διασχίζοντας το εγκαταλειμμένο συγκρότημα του νοσοκομείου συνοδευόμενος από τα φαντάσματα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί. Τα φαντάσματα απεικονίζονται από ασπρόμαυρες μορφές στους τοίχους, χαρακτηριστικές του έργου του JR και εμπνευσμένες από πραγματικές φωτογραφίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.

Η οργάνωση και παραγωγή της δράσης αυτής γίνεται αφιλοκερδώς και χωρίς εμπορικό σκοπό από την Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία «Π» σε συνεργασία με την DeLarge - www.delargeprojects.com.

Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο, και να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Επισκεπτών φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το έκτασης 170.000 τ.μ. Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει μια «πρώτη γεύση» της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Η εφήμερη κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών είναι σχεδιασμένη από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό.

Όλες οι εκδηλώσεις του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι δωρεάν για το κοινό.

Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Κέντρο Επισκεπτών θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, στο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο –για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή- από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του έργου, όπως το Πάρκο, το Υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Το Κέντρο Επισκεπτών θα συνεχίσει επίσης να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα