«ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη», έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στους χώρους του Κτηρίου της οδού Πειραιώς, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, την έκθεση «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.


Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013, μέσω του Facebook, καλώντας τους Αθηναίους να φωτογραφήσουν τη θέα της πόλης μέσα από το παράθυρό τους. Βασική προϋπόθεση, το παράθυρο ή έστω τμήμα του να πλαισιώνει την εικόνα έτσι ώστε η σχέση

εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ιδιωτικού και δημόσιου να είναι πάντα εμφανής. Η λήψη πρέπει να είναι κατά προτίμηση μετωπική, χωρίς προοπτική παραμόρφωση, για να θυμίζει «αρχιτεκτονική» φωτογραφία και να αναδεικνύει την κάθε θέα.


Από τις 10.000 φωτογραφίες που έχει λάβει μέχρι τώρα, έχει δημοσιεύσει μια επιλογή από 1840 λήψεις από 520 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί εικαστικοί και φωτογράφοι. To ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών που περιβάλλεται από το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και το Σαρωνικό κόλπο


Πλαισιωμένο από το παράθυρο, το αστικό τοπίο φαίνεται σαν πίνακας ζωγραφικής. Tαυτόχρονα το παράθυρο ορίζει το κάδρο της θέας όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής; διπλή αναφορά στην Ζωγραφική και την Φωτογραφία.


Κάθε προσωπική θέα είναι αποκλειστική και εκφράζει την προσωπική σχέση του καθενός με τη πόλη. Εκθέτοντας αυτές τις νέες απρόσμενες όψεις δημιουργείται μια νέα καταγραφή της πόλης και συμπληρώνεται ένα ανεξάντλητο μωσαϊκό όπου ο καθένας είναι ταυτόχρονα συνδημιουργός αλλά και θεατής.


Μετά την έκθεση στην Cité de l'Architecture et du Patrimoine του Παρισιού παρουσιάζουμε στο Μουσείο Μπενάκη μια έκθεση 110 φωτογραφιών η οποία συμπληρώνεται με την προβολή 400 εικόνων από 500 συμμετέχοντες που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποίηση της Αθήνας.


Αθήνα Θέα ή Αθήνα Θεά;


Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ / Fenêtres sur Athènes από τις Εκδόσεις Άγρα με 180 φωτογραφίες και κείμενα των Jean-Christophe Bailly, Aude Mathé, Γιάννη Τσιώμη και Ντένη Ζαχαρόπουλου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική και λιθογραφία στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Zει στην Γαλλία από το 1978. Εικαστικός, εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τα συμμετοχικά έργα. Εκθέτει τακτικά ζωγραφικά ή φωτογραφικά της έργα στη Γαλλία και εκδίδει βιβλία φωτογραφίας ή σχεδίων στη Γαλλία, το Μεξικό και την Ινδία. Το 2015 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση της δουλειάς της στη Lorient της Βρετάνης και παράλληλα εκδόθηκε ο κατάλογος με τίτλο Geographies.


Μεταξύ των συμμετοχικών έργων ξεχωρίζουν « Η ζωή συνεχίζεται» (Θέα από παράθυρα του Αλγερίου), Espace Elektra, Παρίσι 2003 (Επιμελητής Jean-Louis Pradel) και «Ο κόσμος γύρω από μία φλόγα» (Φωτογραφίες από φλόγες σε όλο τον κόσμο) Αθήνα, 2004, με παγκόσμια συμμετοχή, στο πλαίσιο του Athina by Art (Επιμελήτρια Βάσια Καρκαγιάννη- Καραμπελιά).


Η προηγούμενη παρουσία της στην Αθήνα ήταν τον Oκτώβριο 2012 όταν στην οικία Κατακουζηνού, στο πλαίσιο του Printfest, εξέθεσε την προσωπική της εκδοτική δουλειά των τελευταίων 19 χρόνων.


http://ianna.online.fr/


Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων


Φωτογραφία: Αθήνα, Κυψέλη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα