Αλεξάνδρεια Δημοσθένης Γαλλής: Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Κ.Π. Καβάφη

Η Πινακοθήκη Βαλκανικής Τέχνης του Κοντιά Λήμνου παρουσιάζει την έκθεση του φωτογράφου Δημοσθένη Γαλλή με τίτλο “Αλεξάνδρεια”, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες τοποθεσίες.

Η έκθεση, είναι αφιερωμένη στον Κ.Π. Καβάφη, με 29 εικόνες να συνομιλούν με ισάριθμα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.

Η έκθεση «Αλεξάνδρεια - Δημοσθένης Γαλλής» παρουσιάζεται με αφορμή την εφετινή διπλή επέτειο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933), των 150 ετών από τη γέννησή

του και 80 ετών από τον θάνατό του. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου υπήρξε γεωγραφικός πόλος της ποίησης του Καβάφη, αλλά στάθηκε συνάμα και σύμβολο των ονείρων και επιτευγμάτων για τους πρωταγωνιστές της. Η έκθεση περιλαμβάνει τις 29 φωτογραφίες, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2013, και οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες επιλογές από την ποίηση του Καβάφη. Ο αριθμός 29 αναφέρεται στο σπάνιο φαινόμενο της σύμπτωσης στην ημερομηνία γεννήσεως και θανάτου του ποιητή τον Απρίλιο του 1863 και 1933 αντιστοίχως, που σηματοδοτεί και οριοθετεί την ύπαρξη αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου.

Το ομότιτλο λεύκωμα, που εξέδωσε ο Ανάπλους για να συνοδεύσει την έκθεση, είναι τρίγλωσσο στην ελληνική, αγγλική και γαλλική με κριτικό σχόλιο του ιστορικού τέχνης και επιμελητή εκθέσεων Μεγακλή Ρογκάκου, και συγκριτικό σχόλιο της Ελένη Παπαργυρίου, λέκτορος στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

Στο σχόλιό του ο Ρογκάκος, επιμελητής της έκθεσης, γράφει: «Ο Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την ‘Αλεξάνδρειά’ του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα ‘Αλεξάνδρεια’ να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από τη πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός – συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή.»

Εκθεσιακό πρόγραμμα:

1.- 31/08-20/10/2013 | Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, Κοντιάς Λήμνου, Ελλάδα (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου).

2.- 20-31/10/2013 | Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού).

3.- 01-20/11/2013 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Λάρισα.

4.- 01-25/10/2013 | Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αθήνα.

5.- 12-19/12/2013 | Όπερα του Καΐρου (υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο).

Keywords
Τυχαία Θέματα