Αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό από το Cinemarian

Το Cinemarian παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Νίκο Γραμματικό, προβάλλοντας χαρακτηριστικές ταινίες του από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016.

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 4/12 στις 20:30

Η εποχή των δολοφόνων, 1993, 91’

Ο Νίκος, πρώην πρωταθλητής της σκοποβολής, συναντά έναν παράξενο τύπο, τον Ανδρέα, ο οποίος του προτείνει να σκοτώσει κάποιον έναντι αδρής αμοιβής. Στην αρχή, ο Νίκος απορρίπτει αυτή την απίστευτη πρόταση, αλλά στη συνέχεια το ξανασκέφτεται, επειδή θέλει να βοηθήσει τον φίλο του

Κώστα, επίσης άσο στη σκοποβολή, να ξεπληρώσει τα υπέρογκα χαρτοπαικτικά του χρέη. Όταν όμως έρχεται η ώρα να εκτελέσει το συμβόλαιό του, δεν μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη κι εγκαταλείπει την προσπάθεια, χωρίς να μάθει ότι το θύμα σκοτώνεται τελικά από τη Δάφνη. Ο Νίκος αρνείται να δουλέψει ως επαγγελματίας δολοφόνος κι ο Ανδρέας απευθύνεται στον Κώστα ο οποίος αποδέχεται την πρόταση. Ο Κώστας συναντά τη μυστηριώδη Δάφνη, η οποία αγνοεί τη σχέση του με τον Ανδρέα κι η γνωριμία τους εξελίσσεται σ’ έναν παράφορο έρωτα. Τώρα πια, ο Νίκος και ο Κώστας έχουν γίνει αντίπαλοι, αλλά δεν αργούν να καταλάβουν πως έχουν εμπλακεί σ’ ένα θανάσιμο παιχνίδι.

Με τους: Γιώργο Γιαννόπουλο, Άκη Σακελλαρίου, Μπέττυ Λιβανού, Μηνά Χατζησάββα

Παρουσία του Σκηνοθέτη

Δευτέρα 5/12 στις 21:00

Ο βασιλιάς, 2002, 130’

Έπειτα από την αποφυλάκισή του, ο 35χρονος Βαγγέλης εγκαταλείπει την Αθήνα και τον προηγούμενο τρόπο ζωής του και αναζητά έναν καινούργιο κόσμο στο πατρικό του σπίτι σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την ξενοφοβία των κατοίκων, οι οποίοι και του εμποδίζουν το νέο του ξεκίνημα.

Με τους: Βαγγέλη Μουρίκη, Μηνά Χατζησάββα, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννη Ζουγανέλη

Παρουσιάζει η Ιφιγένεια Καλαντζή - Κριτικός-Θεωρητικός του Κινηματογράφου

Τρίτη 6/12 στις 20:00

Νυχτολούλουδα, 1998, 95’

Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή ενός εκ γενετής τυφλού αγοριού, του Μανώλη Διαμαντίδη, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του. Θα δούμε πώς τα τυφλά παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο που δεν έχουν δει ποτέ, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να επιβιώνουν.

Στις 21:40

Αγρύπνια, 2005, 99’

Ο Ανδρέας, διεφθαρμένος αστυνομικός και τρομοκρατημένος για κάτι που έχει συμβεί αναζητά τον αδερφό του, που έχουν να μιλήσουν δέκα χρόνια. Καταιγιστική ταινία ανάλυσης ανθρώπινων χαρακτήρων και της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Με τους: Βαγγέλη Μουρίκη, Μιχάλη Τσουρουνάκη, Αγγελική Δημητρακοπούλου

Παρασκευή 9/12 στις 21:00

Απόντες, 1996, 115’

Καλοκαίρι του 1987. Έξι φίλοι από τη Σαλαμίνα συναντιούνται σε μια καφετέρια του νησιού. Στη συνέχεια, σταδιακά μέσα σε μια επταετία, βιώνουν την ωρίμανσή τους ως απομάκρυνση απ’ τον παράδεισο της εφηβικής ανεμελιάς, καθώς και η μεταξύ τους συναισθηματική επαφή αρχίζει σιγά-σιγά να φθίνει. Αντιλαμβάνονται πως δεν είναι πια το επίκεντρο του κόσμου και ότι έχουν απορροφηθεί από το κοινωνικό σύστημα.

Με τους: Νίκο Γεωργάκη, Αντώνη Αντωνίου, Βαγγέλη Μουρίκη, Γιώργο Ευγενικό

Παρουσιάζει η Ιφιγένεια Καλαντζή - Θεωρητικός-Κριτικός Κινηματογράφου

Στις 23:00

Κλειστή Στροφή, 1991, 90’

Ένας κλέφτης αυτοκινήτων, ο Ανδρέας, είναι τύπος κλειστός και χωρίς φίλους. Οι μόνες του επαφές είναι με μια πόρνη, η οποία περιστασιακά τον βοηθά στις κλοπές του, και με έναν παλιό συγκρατούμενό του, παραιτημένο απ’ τη ζωή. Μια μέρα συναντά την Ισμήνη, η οποία μπαίνει στη ζωή του εντελώς απρόσμενα και κάτω από παράξενες συνθήκες. Σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ερωτική σχέση, με κάπως άνισους όρους. Όταν ο Ανδρέας της ζητάει περισσότερα πράγματα, εκείνη βιάζεται να δώσει τέλος σε μια σχέση χωρίς προοπτική.

Με τους: Μηνά Χατζησάββα, Αλεξάνδρα Σακκελαροπούλου, Γιώργο Νινιό, Γιώργο Μωρογιάννη

Keywords
Τυχαία Θέματα