State of Em(u)rgence: Ενότητα «Δημόσιος χώρος» στα Αισχύλεια 2016

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Αισχύλεια 2016”, η Motus Terrae – Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο διοργανώνει την ενότητα State of Em(u)rgence – Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης, η οποία εστιάζει στο Δημόσιο χώρο. Βασικό άξονα της ενότητας αποτελούν οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού πρότζεκτ Mixdoor. Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η in situ δημιουργία ItinaiR και στις 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διεθνής ημερίδα με θέμα “Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης”.

Το Mixdoor project

αφορά σε μία διαπολιτισμική συνεργατική πρωτοβουλία, μεταξύ διαφορετικών τεχνών, καλλιτεχνών και Ευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Κροατία, Πολωνία, Γαλλία, Ελλάδα) και περιλαμβάνει μια in situ δημιουργία ItinaiR η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα ύστερα από την περιοδεία της στην Ουγγαρία, στην Κροατία και στην Πολωνία και ένα ημερήσιο διεθνές συνέδριο. Το project New Forms in Mixdoor Performing Arts (Mixdoor Project) 2014-16 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ε.Ε.

Η ανάγκη για μία νέα προσέγγιση του κοινού μας οδήγησε στην εξερεύνηση διαφορετικών μέσων καλλιτεχνικής δημιουργίας και την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κοινού πεδίου μεταξύ τους. Η διερευνητική διαδικασία καθόρισε και τον βασικό άξονα του project: τη συνδυαστική χρήση του εξωτερικού Δημόσιου χώρου και του εσωτερικού θεατρικού (Mixdoor = outdoor & indoor). Το όραμά μας είναι να προσδώσουμε νέες αναφορές στο Δημόσιο χώρο και να εισάγουμε νέο κοινό στους κλειστούς χώρους πολιτισμού. Μετά από έρευνα δύο χρόνων, μέσω εργαστηρίων, ανταλλαγής γνώσεων και επαφών με τις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων πόλεων, η ομάδα του Mixdoor κλείνει την διεθνή περιοδεία της στην πόλη της Ελευσίνας.

ItinaiR – μία in situ δημιουργία

Υπάρχει κάπου, αυτό που θα ονομάζαμε το ‘τέλειο μέρος’; Κι αν ναι, βρίσκεται κάπου ψηλά στους ουρανούς, ή μέσα στον καθένα μας;

Προσκαλούμε το κοινό να μας ακολουθήσει σε ένα ταξίδι από τον ουρανό στο έδαφος και πίσω, όπου, αψηφώντας τη βαρύτητα, αναζητούμε την εγγύτητα. Ένα πέρασμα από το ‘έξω’ στο ‘μέσα’. Στο τέλος της διαδρομής, βρίσκουμε ο ένας τον άλλο.

Το vertical dance και το μοντέρνο τσίρκο, συναντούν τη site-specific δημιουργία και τις 3D προβολές σε μία διατομεακή performance μεγάλης κλίμακας. Η παράσταση ItinaiR είναι εκ φύσεως, μία site-specific δημιουργία, άρα κάθε παρουσίαση αποτελεί μία μοναδική δράση, που συνδιαλέγεται με τον χώρο που τη φιλοξενεί. Σε κάθε πόλη διαφορετικοί Δημόσιοι χώροι συνδέονται με τοπικούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (βιομηχανικούς χώρους, πολιτιστικά κέντρα).

Βασικοί εταίροι του Mixdoor project:

Hungarian Juggling Association (HU)

HIPP – Croatian institute for movement and dance (CRO)

TAK – Toruń Cultural Agency (PL)

Compagnie 9.81 (FR)

Motus Terrae – Κέντρο για τις Τεχνες στο Δημόσιο χώρο

Με την υποστήριξη:

Δήμος Ελευσίνας

Κ.Ε.Δ.Ε

Π.Α.Κ.Π.Π.Α.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Συντελεστές παράστασης ItinaiR:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση-Σύλληψη-Σκηνοθεσία:

Eric Lecomte (FR) – Ben Glass (HU) – Σπύρος Ανδρεόπουλος

Καλλιτεχνικός Συντονισμός: Σπύρος Ανδρεόπουλος

Εναέριες χορογραφίες: Eric Lecomte – Violaine Garros (FR)

Σκηνογραφία-Εγκαταστάσεις-Σχεδιασμός Κουστουμιών: Εδουάρδος Γεωργίου

Site-specific δημιουργία: Σπύρος Ανδρεόπουλος – Εδουάρδος Γεωργίου

Μουσική Σύνθεση: Πέτρος Λαμπρίδης, Endre Kertesz (HU), Borko Rupena (HR), Jacek Sotomski (PL), Marin Zivkovic (HR)

Mουσική εκτέλεση (Ελευσίνα): Πέτρος Λαμπρίδης, Νίκος Παπαβρανούσης, Άγγελος Κραβαρίτης

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος

Δημιουργία βίντεο: Michal Sieniemiecki & Art4Media team (PL)

Εγκατάσταση εναέριων στοιχείων: Balazs Orban (HU)

Υπεύθυνη παραγωγής: Νικολέτα Κοντούλη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αγγελική Λαμπίρη

Στην παράσταση της Ελευσίνας συμμετέχουν:

Violaine Garros (FR)

Ben Glass (HU)

Nicolina Komljenovic (HR)

Eric Lecomte (FR)

Balazs Orban (HU)

Karlo Mrska (HR)

Kasija Vrbanac (HR)

Szofia Zoletnik (HU)

Σπύρος Ανδρεόπουλος

Νικήτας Αναστόπουλος

Μαντώ Γιαννίκου

Κωνσταντίνος Κοττής

Σάββας Σωτηρόπουλος

Ημερίδα "Ο Δημόσιος χώρος ως πεδίο πολιτιστικής ανάπτυξης"

Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα κρυμμένη… Μέσα από τη συνεύρεση να ανακαλύψουμε εκείνη την πόλη που ο καθένας νομίζει, πως μόνο αυτός γνωρίζει. Την πόλη που ξυπνάει κάθε μέρα και ζει ανάμεσα στα κτίριά της και μέσα από αυτά. Ιστορίες και μνήμες του παρελθόντος, στιγμές του παρόντος, προσδοκίες και όνειρα από το μέλλον, θα αποτελέσουν το υλικό ανάδειξης της πόλης της Ελευσίνας. Η χαρτογράφηση της ‘άλλης’ Ελευσίνας ξεκινά…

Σε διάρκεια 2 χρόνων (2015-16) θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δράσεων (εργαστήρια, συναντήσεις, ομιλίες, περίπατοι, δρώμενα, παραστάσεις κ.α.) με επίκεντρο το Δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας, με στόχο την εξερεύνηση και αποτύπωση της ζωντανής ιστορίας της πόλης, καθώς και την ενεργοποίηση των πολιτών μέσω της συνεργατικής πολιτιστικής δράσης.

Στην ημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων και πόλεων, εκπρόσωποι ελληνικών πολιτιστικών φορέων, καθώς και ειδικοί προσκεκλημένοι εισηγητές.

Η συνεργατική δράση “Κατάσταση Επείγουσας Ανάδυ(κ)σης – State of Em(u)rgence” διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο και τη Motus Terrae σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Mixdoor Project (διεθνής πρωτοβουλία συγχρηματοδοτούμενη από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα