Sani Festival 2013: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Σάνης

Το Sani Festival 2013 παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του καλοκαιριού, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη χρονιά θα προσφέρει στο κοινό που θα βρεθεί στην όμορφη Χαλκιδική, όμορφες πολιτιστικές εμπειρίες.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 12.7 | China Moses & Raphaël Lemonnier

Κατά κυριολεξία γεννημένη «μέσα στη μουσική», η China Moses επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό που ήξερε καλύτερα απ’ όλα: το τραγούδι και

τη σύνθεση. Κόρη της σπουδαίας jazz τραγουδίστριας Dee Dee Bridgewater και του σκηνοθέτη Gilbert Moses, εκτοξεύτηκε στην κορυφή μέσα από τρία άλμπουμ: China (1997), Οn Tourne en Rond (2000) και Good Lovin (2004). Μια συνεργασία με την τραγουδίστρια Camille στο Café de la Danse στο Παρίσι υπήρξε η αφορμή για τη γνωριμία της με τον Γάλλο πιανίστα Raphaël Lemonnier, του οποίου το πάθος για την jazz τον οδήγησε στην κορυφή της νεοϋορκέζικης σκηνής με σπουδαίες συνεργασίες. Μαζί δημιούργησαν την παράσταση Gardenias For Dinah, ένα αφιέρωμα στο είδωλο τους, την Dinah Washington, καθώς και το άλμπουμ This One is for Dinah (2009). Η China από το 2011 παρουσιάζει το πρόγραμμα του Jazz Radio Made in China, ενώ στο τελευταίο της έργο, Crazy Blues, είναι τραγουδίστρια και παραγωγός μαζί.

Σάββατο 13.7 | Cassandra Wilson

Γεννημένη στο Jackson του Mississipi από γονείς μουσικούς και εκπαιδευτικούς, η Cassandra Wilson απέκτησε τέτοιο μουσικό υπόβαθρο που έμελλε να την οδηγήσει στην κορυφή της αμερικάνικης jazz σκηνής. Ήρθε στο προσκήνιο στη Νέα Ορλεάνη, συνεργαζόμενη με την Ellis Marsalis, καταξιώθηκε όμως στη Νέα Υόρκη, όπου μετά από μια συνεργασία ως κεντρική τραγουδίστρια στην μπάντα του Steve Coleman, M-Base Collective, ξεκίνησε να ηχογραφεί μόνη της, ως τραγουδίστρια, συνθέτρια και παραγωγός μαζί. Ακολούθησε πληθώρα διακρίσεων (Grammy) και διθυραμβικών δημοσιευμάτων σε περιοδικά, ενώ τα έργα της Ojah και Silver Pony αποτελούν απτές αποδείξεις του σπουδαίου της ταλέντου.

Κυριακή 14.7 | Madeleine Peyroux – The Blue Room

Η Madeleine Peyroux γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά ξεκίνησε την καριέρα της νεαρότατη στο Παρίσι, σαν μέλος της μπάντας του δρόμου Riverboat Shufflers. Στα δεκαέξι της χρόνια εντάχθηκε στη The Lost Wandering Blues and Jazz Band, με την οποία περιόδευσε στην Ευρώπη. Το 1996 εκτοξεύτηκε με το άλμπουμ Dreamland της Atlantic Records, με συμμετοχές κορυφαίων μουσικών της νεοϋορκέζικης jazz σκηνής. Το 2004 κυκλοφόρησε το Careless Love και το 2009 το Bare Bones, μια συλλογή από δικά της τραγούδια. Στο Standing on the Rooftop του 2011 και στο πρόσφατο The Blue Room (Μάρτιος 2013), μαζί με τον επί μακρόν συνεργάτη της, παραγωγό Larry Klein, συνδυάζει διάφορα μουσικά στυλ και δημιουργεί έναν εντελώς νέο ήχο.

SOUNDS OF THE WORLD

Σάββατο 20.7 | Myriam Alter

Σεφαραδίτικης καταγωγής από εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, η Myriam Alter επισκέπτεται και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του Sani Festival. Οι σπουδές ψυχολογίας και η καριέρα στη διαφήμιση που ακολούθησε δεν κατόρθωσαν να σβήσουν το πάθος της Βελγίδας συνθέτριας Myriam Alter για τη μουσική. Έτσι, στα 36 της χρόνια, αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ αυτό που πραγματικά αγαπούσε, και το 1997 παρουσίασε το πρώτο της άλμπουμ Alter Ego. Ακολούθησε το If, όπου εξέλιξε το προσωπικό της ιδίωμα: ένα αμάλγαμα ταγκό, κλασικής, oriental και τζαζ μουσικής.

GREEK VARIATIONS

Σάββατο 27.7 | Σαβίνα Γιαννάτου

Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και το Λονδίνο, και βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο μέσα από τη θρυλική Λιλιπούπολη του Γ’ Προγράμματος. Έκτοτε κινήθηκε με συνέπεια σε ένα εναλλακτικό μουσικό πλαίσιο, κερδίζοντας το απαιτητικό κοινό με τις ερμηνείες της, τις σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες, καθώς και τις προσωπικές της συνθέσεις για το θέατρο. Από το 1993 συνεργάζεται με το γκρουπ Primavera en Salonico, με ρεπερτόριο από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Στο Sani Festival θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευγενία Καρλαύτη στο πιάνο και άλλους αξιόλογους μουσικούς, που θα περιλαμβάνει από μελωδίες της Μεσογείου μέχρι συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκη και της Λένας Πλάτωνος.

Σάββατο 3.8 |‘Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί’ του Δημήτρη Μαραμή με τους Κορίνα Λεγάκη, Θεοδωρή Βουτσικάκη

Με σπουδές πιάνου και σύνθεσης στη Μεγάλη Βρετανία, ο ∆ημήτρης Μαραμής εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του, με καριέρα εντός και εκτός συνόρων – έξι προσωπικοί δίσκοι, μουσική για 37 θεατρικές παραστάσεις και 5 ταινίες, συνεργασία με κορυφαία ονόματα του τραγουδιού, συναυλίες στο εξωτερικό. Στο Sani Festival θα παρουσιάσει σε πρώτη δημόσια εκτέλεση ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το Erotokritos in Blues & Αυτοσχεδιασμοί, μια ανατρεπτική πρόταση βασισμένη σε τζαζ και μπλουζ στοιχεία, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό πάνω στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Μαζί του θα είναι δυο ταλαντούχοι νέοι ερμηνευτές, η Κορίνα Λεγάκη και ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ενώ θα συμμετέχει και ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος.

Σάββατο 10.8 | «Τραγούδια που αντέχουν»: Μανώλης Μητσιάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Μηλιώκας

Ο Μανώλης Μητσιάς έχει τραγουδήσει αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Κινούμενος από το αυθεντικό λαϊκό άκουσμα στο σύγχρονο έντεχνο, και από εκεί έως τη δημοτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μακεδονίας. Με αυτές, λοιπόν, τις μελωδικές αποσκευές του, γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες όπως η Ελευσίνα, η Πιρόγα, ο Τρελλός, το Ποτέ, θα ταξιδέψει φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή του Sani Festival, παρέα με δύο σημαντικότατους συναδέλφους του, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, την Αφροδίτη Μάνου και τον Γιάννη Μηλιώκα. Η φετινή τους συνεργασία εγγυάται τον συνδυασμό της υψηλής αισθητικής, της ποιοτικής, δηλαδή, διασκέδασης που τόσο σπανίζει στις μέρες μας.

CINÉ BREEZE

Πέμπτη 15.8 & Παρασκευή 16.8 | “Best Of” ΔιεθνώνΤαινιών Μικρού Μήκους

To Sani Festival παρουσιάζει σε δύο βραδιές μια επιλογή από τις καλύτερες διεθνείς και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν βραβευθεί τόσο στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF) όσο και σε παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις και απονομές βραβείων, όπως τα αμερικανικά Oscars και τα γαλλικά César. Οι προβολές αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που εδώ και επτά χρόνια προβάλλει τις καλύτερες των ταινιών από όλον τον κόσμο, αποκτώντας διεθνή φήμη και κύρος για τις κινηματογραφικές του επιλογές και τον προγραμματισμό.

CLASSICAL WAVES

Σάββατο 17.8 |Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Gala Όπερας: αφιέρωμα στον Verdi

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμάει την επέτειο των 200 χρόνων από την γέννηση του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, με μια συναυλία-αφιέρωμα στο σπουδαίο οπερατικό του έργο, αναδεικνύοντας ορισμένα από τα αριστουργήματά του που παραμένουν αγαπητά και δημοφιλή στο κοινό. Με την Κ.Ο.Θ. συμπράττουν οι διεθνούς φήμης ∆ήμητρα Θεοδοσίου (σοπράνο) και ∆ημήτρης Καβράκος (μπάσος). Την ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα